Google
 
Web www.usabloggen.se

Under tiden i Syrien, Assads positioner försvagas steg för steg

Skrivet av Lennart on May 12, 2012
Posted Under: Syrien

Trots att omvärlden vänder den syriska motståndsrörelsen ryggen och vägrar att förse dem med vapen och ännu viktigare, ammunition, så växer motståndet ständigt mot den allt brutalare Assad-regimen.

Enligt den amerikanska pressen Syria’s Bashar al-Assad firmly in control, U.S. intelligence officials say – The Washington Post så förfogar Assadregimen över en halv miljon män som stöds av nästan 5000 stridsvagnar och 3000 stridsfordon. Dessa stöds av ett flygvapen på ett par hundra stridsplan och 50 attackhelikoptrar.

Det här är en krigsmakt som var avsedd för att kunna slåss mot Israel, så med vapenleveranser från Ryssland och Iran så har den inga som helst problem med den Sunni-gerilla man nu slåss emot.

Men det hade inte heller den amerikanska krigsmakten i Irak, och som bekant så förhindrade det inte Sunnigerillan där från att ge järnet i flera år.

Syrienkännaren Josh Landis skriver om den senaste utvecklingen på sin blogg, som har blivit den främsta källan för vederhäftig information om inbördeskriget i Syrien: Syria Comment » Archives » Main Pillars of the Syrian Regime Collapsing

The main pillars of the Syrian regime are collapsing one after the other. The closing of the University of Aleppo signifies the beginning of the end for public education. It will only be the first of the universities to close. Most are trying to limp to the end of the academic year, but they will probably not be able to open in the fall. Students are becoming mobilized and radicalized.

The stories coming out about the government’s inability to import wheat and fuel-oil suggest that authorities can no longer provide the basic commodities that have long been the central job of the government. Electricity is already limited and will likely be cut further as fuel-oil scarcities become more acute. Bread scarcities will mean starvation for many.

Det finns ett antal viktiga poäng här. Utan hjälp utifrån så har gerillan inga möjligheter att störta den tungt beväpnade Assad-regimen som stöds av Ryssland, Kina och Iran. Assad kan mycket väl komma att sitta kvar i decennier.

Men samtidigt så fräter våldet och den ekonomiska sanktionerna långsamt sönder det syriska samhället, som om några år kommer att likna Irak under ockupationen.

Syrien kommer på sikt att förvandlas till en “failed state” om den inte redan är det. En stat som alltmer liknar ett utslaget fyllo som ligger i rännstenen och som alla förbipasserande låtsas som dom inte ser.

En månad före det slutliga tyska sammanbrottet i det sönderbombade Berlin i april 1945 så fungerade fortfarande de sociala tjänsterna. Brevbärarna kom med posten, mjölkskjutsarna med mjölken, glasmästarna med nya glasrutor för att ersätta dom som hade förstörts under natten. De överlevande kravlade sig fram ur skyddsrummen och gick till jobben, de som fanns kvar.

Så Assad-regimen kan mycket väl överleva i decennier även om både Damaskus och Aleppo jämnas med marken. Så länge som omvärlden struntar i det syriska folket så finns det inget hopp. Bara mer förtryck och våld.

Och en ny och allt farligare misslyckad stat i hjärtat av Mellanöstern.

Pressklipp om Syrien:

svt.se – Nyheter världen,
Ekot, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes

Svenska bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 Comments

Kommentera gärna. Första kommentaren modereras, sen är det fritt fram. Svenska bokstäver: å,ä,ö,Å,Ä,Ö

XHTML: Du kan använda de här taggarna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>