Politik

Amerikanska robottillverkare på defensiven. Vadå, automatisering hotar väl inga jobb?

Vi lever redan i framtidens samhälle. Det är bara det att ännu inte riktigt har lagt märke till hur nytt allt runt omkring oss är. Som att alla de snälla servicemänniskor som alltid har hjälpt oss checka ut och in på snabbköpet, på flygplatsen, på biblioteket och på otaliga andra ställen nu plötsligt har ersatts av robotar. Som att det flygplan som snabbt för dig över Atlanten på väg till shopping på Fifth Avenue i New York flygs av an robot, eller att de värdepapper du har på Stockholmsbörsen sköts av en börsrobot. För att inte tala om att den läkare som granskar din hjärnröntgen på jakt efter artärbrock är ett automatiserat datorprogram.

Och att de FRA-agenter som noggrant granskar varenda SMS, Mejl, telefonsamtal du skickar och tar emot inte alls är människor utan automatiserade datasystem i en datorhall ute på Lovön i Stockholm.

Robotarna finns redan mitt ibland oss, det är bara det att vi inte känner igen dom.
Frågan som sysselsätter allt fler ekonomer och arbetsmarknadsexperter nu är hur arbetsmarknaden kommer att förändras när miljoner existerande jobb tas över av allt billigare robotar. Som aldrig blir sjuka, som aldrig blir med barn eller tar semester eller tar den minsta lilla klämdag.

John Markoff skriver i New York Times om hur amerikanska robottillverkare slår ifrån sig och enbart ser det positiva med sina robotar: Robot Makers Spread Global Gospel of Automation

In the report presented Tuesday by the federation, the United States lags Germany, South Korea and Japan in the density of manufacturing robots employed (measured as the number of robots per 10,000 human workers). South Korea, in particular, sharply increased its robot-to-worker ratio in the last three years and Germany has twice the robot density as the United States, according to a presentation made by John Dulchinos, a board member of the Robot Industries Association and the chief executive of Adept Technology, a Pleasanton, Calif., maker of robots.

The report indicates that although China and Brazil are increasing the number of robots in their factories, they still trail the advanced manufacturing countries.

Mr. Dulchinos said that the United States had only itself to blame for the decline of its manufacturing sector in the last decade.

Det viktiga med robotarna är inte att de nu håller på att ta över alla repetitiva låglönejobb, det är dom på sikt också kommer att ta över alla jobb där man på ett eller annat sätt hanterar digitala data. Och eftersom alla data som överhuvudtaget finns idag håller på att digitaliseras så betyder det att inga yrken längre är säkra.

Det är egentlige mycket värre än så. Idag utvecklar man t.ex. mobila appar som du kan använda för att ta bilder av eventuella hudfläckar. Och som sen kopplar upp sig mot datormolnen, gör en automatisk diagnos och sen skickar tillbaks ett utlåtande. “Inget att oroa sig för”, eller “det är bäst att du kommer in till hudkliniken”. Än är de här systemet relativt primitiva, men det var persondatorn också när den först kom. Och är det en sak som vi får lära oss så är det att datasystem har en tendens att utvecklas betydligt snabbare än vi någonsin tror.

Så dermatologen, hudläkaren, kommer att finnas kvar, men steg för steg, år för år, så kommer automatiserade hudgranskningssystem att tränga sig in i dermatologin. Så istället för säg 10 000 dermatologer så kommer vi om tio till 20 år kanske bara att behöva 1 000. Så ja, vi människor kommer att kunna använda robotarna som hjälpredor – till en början.

Nu finns det givetvis också en möjlighet att antalet hudläkare kan komma att bli ännu fler eftersom den nya automatiserade teknologin kan komma att göra det möjligt att bota hudsjukdomar som vi idag inte ens känner till.

Problemet är att medan det förr alltid fanns rutinjobb som man kunde leva på, även om man inte var bra på att studera, så kommer alla jobb i framtiden att kräva motsvarande mastersexamen och kanske ännu mer.

Och det kan betyda att miljoner människor ställs utanför arbetsmarknaden. Men sörgårdsidyllen som gör gällande att robotiseringen bara kommer att leda till fler och mer intressanta jobb tror jag inte ett ögonblick på.

Det enda vi med säkerhet kan säga är att framtidens arbetsmarknad kommer att se helt annorlunda ut än dagens. På gott eller ont, vi får se.

Läs fler inlägg om den amerikanska robotindustrin

Pressklipp:
Bosch gör hydraulikhybrid åt PSA, Talande bilar hade lindrat masskrock,Mobilen stöper om e-handeln,De vill att folk ska jobba tills de är 78 år

[tags]Robotar,Willow Garage, Asilomar Conference Grounds, Monterey Bay, DARPA, Predator, Silicon Valley, Menlo Park, Artificial Intelligence, Kiva Amazon, Robotar, Baxter, Börsrobotar [/tags]