Google
 
Web www.usabloggen.se

Oväntade och svårlösta problem inom den amerikanska sjukvården

Skrivet av Lennart on April 18, 2013
Posted Under: Sjukvård

För 100 år sen, tyska sjukhuset i San Francisco.

Den amerikanska sjukvården brottas med gigantiska problem som ofta är oväntade och inte alls väl kända. Som t.ex. orsaken till att så många amerikaner söker sig till sjukhusens akutavdelningar. Man har länge trott att huvudorsaken till överbelastningen på akutavdelningarna här i USA hänger samman med alla oförsäkrade amerikaner som inte har någon annan stans att söka sig.

Men som Jane E Brody skriver i New York Times, så är huvudorsaken en helt annan. Nämligen det faktum att de flesta amerikanska läkare idag jobbar 9-5 och helt enkelt inte finns tillgängliga om någon som tillhör deras klinik mår dåligt och behöver hjälp.

Så om ens ordinarie läkare, som ofta tillhör mindre kliniker, inte finns tillgänglig, så gör man det enda man kan, nämligen man söker sig till akutavdelningen. Vilket ofta leder till katastrofala kostnader för vad som ofta kan vara triviala åkommor, som t.ex. en ordinarie urinvägsinfektion. Och besök som samtidigt alltså sätter hård press på akutavdelningarna:Like so many other health issues seen in American emergency rooms, the man’s infection was a common problem easily diagnosed and treated at a fraction of the cost by a primary care physician — if patients could reach their doctors when needed.

Experts report that more than half the problems patients bring to emergency rooms either do not or would not require hospital-based care if an alternative source were readily available.

The overuse of emergency rooms is a growing and increasingly costly problem that results in overcrowding, long waits, overly stressed health professionals and compromised care for people with true emergencies.

Ett annat oväntad problem hänger samman med hur försäkringsbolagen och sjukhusen samarbetar. För om helt onödiga komplikationer uppstår, dvs om läkaren inte följer etablerade rutiner och gör fel, och patienten tvingas stanna längre på sjukhuset än han borde, så tjänar sjukhuset på det hela. Man tjänar eftersom man får mer i ersättning från försäkringsbolaget än man annars skulle få.

Denise Grady skriver i New York Times o den här märkliga kopplingen: Hospitals Profit From Surgical Errors, Study Finds

Hospitals make money from their own mistakes because insurers pay them for the longer stays and extra care that patients need to treat surgical complications that could have been prevented, a new study finds.

Changing the payment system, to stop rewarding poor care, may help to bring down surgical complication rates, the researchers say. If the system does not change, hospitals have little incentive to improve: in fact, some will wind up losing money if they take better care of patients.

The median length of stay for those patients quadrupled to 14 days, and hospital revenue averaged $30,500 more than for patients without complications ($49,400 versus $18,900). Private insurers paid far more for complications than did Medicare or Medicaid, or patients who paid out of pocket.

Nu är det ingen som misstänker att läkarna ger fel vård eller behandling för att tjäna pengar. Bara att sjukhusen inte förlorar finansiellt på det, snarare tvärt om, och att man därför inte känner sig piskade att vidta några åtgärder för att få slut på feldiagnostiseringarna.

Vilket är två av en uppsjö problem som gör den amerikanska sjukvården västvärldens dyraste och mest ineffektiva.

Pressklipp:

Svenska bloggar om: , , , ,

8 Comments

Kommentera gärna. Första kommentaren modereras, sen är det fritt fram. Svenska bokstäver: å,ä,ö,Å,Ä,Ö

XHTML: Du kan använda de här taggarna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>