Politik

Spionkriget över Östersjön, amerikanskt spionplan av typ RC-135 Rivet Joint över Gotland

Signal test

RC-135 Rivet Joint. Titta där ligger Almedalen!

Intermezzot med det amerikanska spionplanet av typ RC-135 Rivet Joint, på bilden ovan, ger oss en intressant inblick i den underrättelseverksamhet som idag äger rum över, på och under Östersjön.

För ett par år sen gjorde SvT:s Anne Lundberg ett intressant reportage från Ubåten Halland och dess spaningsverksamhet under Östersjön, som finns på YouTube i fyra delar. Och att Sverige och andra givetvis andra länder, inklusive Ryssland, USA och Tyskland bedriver signalspaning på Östersjön är känt sedan 50-talet.

Idag vet vi också att Svenska FRA bedriver signalspaning i de undervattenskablar som används av ryssarna i Östersjön. Hur mycket av den trafiken som finns kvar nu när spionaget är en öppen hemlighet må sen vara osagt.

Mer intressant är varför USA måste bedriva signalspaning från flygplan när man har sina satelliter, med en helt otrolig upplösning.

Orsaken är, för vi anta, att dom satelliterna kan snappa upp bilder men inte telemetri, eftersom dom går för högt upp.

Vilken alltså är anledningen till att de gamla hederliga, om det nu är rätta ordet, spionplanen, finns kvar, givetvis i modifierad form.

Boeings Boeing RC-135 går tillbaks till 1960-talet, men har nu moderniserats och är försedd med avancerade datorer som kan de realtidsinformation om vad som sker i de ryska, och givetvis även svenska, militära datorsystemen som man flyger i närheten av.

Får Sverige ta del av informationen. Ja tydligen till en viss del, givetvis i utbyte mot motsvarande svensk information.

Carl V Andersson skriver i DN:Spionplanet fick fel order – kritik mot USA

Varken Försvarsmakten eller utrikesdepartementet har velat bekräfta att det rör sig om ett amerikanskt plan, men nu bekräftas uppgiften av USA.

– De amerikanska styrkorna i Europa medger att ett av våra RC-135-plan styrde in i svenskt luftrum den 18 juli, säger Jeff Anderson, talesperson för amerikanska ambassaden i Stockholm.

Spionplanet hade varit ute på uppdrag, i internationellt luftrum över Östersjön, när det klockan 19.12 gjorde intrång på svenskt territorium och flög in över Gotland.

Minuterna före kränkningen hade spionplanet spanat mot rysk militär, men då upptäckt att Ryssland följde planet med radar, uppger en företrädare för amerikanska militären för CNN. Ryssland skickade sedan upp minst ett stridsplan i planets riktning.

Spionplanets personal blev då orolig.

– Planets befälhavare manövrerade i väg planet för att undvika en konfrontation med det ryska planet och skötte situationen på ett mycket professionellt och säkert sätt, säger Jeff Anderson.

Flygspioneriet kommer bara att intensifieras nu när Ryssland alltmer blir USA:s och Natos fiende i Europa. Och som den här incidenten visar så håller Ryssland på att bli allt aggressivare i sina motåtgärder mot flygspioneriet. Den amerikanska besättningen ansåg sig uppenbarligen hotade eftersom man tvingades fly över svenskt territorium. Frågan är vad de ryska planen hade gjort om de hunnit ifatt det amerikanska planet.

Pressklipp:

[tags]Spionplan, USA spionplan, RC-135 Rivet Joint Gotland, USA RC-135 Rivet Joint [/tags]

2 thoughts on “Spionkriget över Östersjön, amerikanskt spionplan av typ RC-135 Rivet Joint över Gotland

  1. Gregor

    Svenska FRA bedriver signalspaning i de undervattenskablar som används av ryssarna i Östersjön. Hur mycket av den trafiken som finns kvar nu när spionaget är en öppen hemlighet må sen vara osagt.

    Nja, det är inte precis militära hemligheter man spanar efter men t.ex. folkets stämningar. Om en mängd oligarker och folk nära Putin skriver till sina fruar som spenderar pengar och barn som studerar hos oss i väst att Putin är en большой хуй då kan man räkna ut att något är på gång.

    1. Lennart

      Gregor: Tack för en intressant kommentar, och hur vet vi det, dvs att FRA spanar på den ryska folkopinionen och inte på militära eller ekonomiska hemligheter? Eller får du inte säga 🙂

Comments are closed.