Politik

Realtidsvideoappen Meerkat är USA:s hetaste just nu

Den mobila appen Meerkat som ännu så länge bara finns på iOS, har plötsligt tagit USA med storm. Det är litet underligt för svenska Bambuser har haft samma funktionalitet i flera år nu.

Kanske är det Meerkats koppling till Twitter som gjorde skillnaden. En koppling som Twitter nu har stoppat. Men en viktig komponent av Meerkat är uppenbarligen den sociala aspekten och hur lätt det är att göra en re-tweet av en video man gillar.

Patricia Garcia skriver i modetidskriften Vogue: What Is Meerkat and Why Is Everyone Obsessed With It?

Word out of this year’s SXSW Interactive is that all anyone could talk about was Meerkat. If you weren’t in Austin last weekend, Meerkat is a new app that allows users to easily livestream video from their cellphones onto their Twitter accounts. Much like Twitter, and Foursquare before it, Meerkat’s big debut had everyone in Silicon Valley proclaiming it the next big thing in social media. And the hype doesn’t seem to be overblown. The app has quickly racked up more than 100,000 downloads in just over two weeks.

Another sign of the imminent rise of Meerkat is that Twitter decided to remove Meerkat from its social graph. So while Meerkat users can still broadcast live videos on their Twitter feeds, a user’s followers will no longer get a notification when a new live stream begins, making it harder to know when to tune in. This move came shortly after Twitter purchased a similar app, Periscope. But the social graph ban only increased Meerkat’s draw—who wouldn’t want to root for the little app that could?

Why has the app infatuated so many? Because they see great potential in the ability to broadcast live video in real time. In the realm of news, the app opens up new avenues for user-generated journalism: no longer would viewers have to wait for cellphone videos to make their way online or on TV. BBC News has already “Meerkatted” (yes, that’s the term that’s caught on) this week’s Ferguson protests.

Realtidsvideo från mobilen kopplad till sociala nätverk är uppenbarligen en teknologi vars tid nu är inne. Och det kommer att leda till omvälvningar i nyhetsrapportering och underhållning. Och sätta en enorm press på USA:s gamla tröga och reda överbelastade bredband.

Om någon redan använder Meerkat så vore det roligt att höra.