Politik

Följ med till exotiska Svalbard, världens mest spännande ände

Svalbard residences

Jag har alltid varit intresserad av att resa. Det kommer ifrån min barndom när vi aldrig reste någonstans på somrarna utom upp till min pappas och mammas mygginfesterade Hälsingland långt ut i skogen. Det finns fantastiskt fina platser i Hälsingland, men dit ville dom inte.

Jag kommer också ihåg hur min pappa testade olika myggmedel som han som läkare fick tillgång till. Sen skickade han ut oss barn i skogen och sa, kom tillbaks om en timme. Och sen kollade han om vi kände något av alla de myggstick vi hade fått.

Det finns inga myggor på Svalbard, vilket kanske är orsaken till att jag gärna skulle vilka besöka den exotiska ögruppen. Som nu blir allt viktigare i takt med att Arktis blir en bricka i det storpolitiska spelet.

Norges television har gjort en jättefin dokumentär i fen avsnitt om livet på Svalbard som jag rekommenderar.

Pressklipp:

För med om Svalbard kolla den här Twitter-länken om Svalbard och den här för Longyearbyen

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Turism

9 thoughts on “Följ med till exotiska Svalbard, världens mest spännande ände

 1. Christer

  Knappast att han jobbade i gruvorna, på sin höjd spelade han bort en.
  Farmor hade hus på Bygdöa och andra ställen, det tyder på att han inte var gruvarbetare.
  Jag har aldrig sett honom arbeta eftersom han var närmare 70 när jag föddes, men jag minns honom som en färgstark person och hann uppleva honom i 12år.
  Härom dagen tittade jag på några bilder på honom och förvånades över att han med den tidens (50-talet) mått var väldigt modernt klädd och inte med gubbstuk, hatt eller keps, kavaj utan istället barhuvad med skinnjacka, troligtvis måttanpassade byxor, inge gällivarehäng.
  Dock, när jag har frågat min farsa och hans syskon så har de inte heller veta så mycket om vad han gjorde eftersom farfar försvann långa perioder och ingen visst om han levde eller inte. men pengar droppade in och farmor investerade dem i fastigheter.

  1. Lennart

   Christer, låter som en intressant med ovanliga intressen. Konstigt att hans barn inte kände till mer om honom. Men så var det nog på den tiden. Det var likadant i min familj att man inte frågade.

 2. Christer

  Tja, min vurm för Spitsbergen beror nog på att farfar bodde där för cirka hundra år sedan. Spitsbergen! det var så han alltid talade om öarna.
  Farmor bodde på Bygdöa för hon föredrog lite varmare för sig och sin barn.

  1. Lennart

   Christer, intressant, och vad gjorde din farfar på Svalbard, det måste ju verkligen ha varit ovanligt på den tiden, jobbade han i gruvorna eller något annat?

 3. San

  Jag har bott 6 månader på Svalbard som utbytesstudent. Exotiskt, nja. Det är ingen naturlig befolkning där. Men det var mysigt och man fick ha ett gevär för att skjuta isbjörnar

  1. Lennart

   San, verkligen, jag hade faktiskt tänkt fråga om någon som läser bloggen hade varit där men tänkte att nej den chansen är marginell. Det är intressant med de anonyma kommentatorer som läser den här bloggen och som jag på ett eller annat sätt lär känna, att dom ofta har en intressant bakgrund. Som att Johnny har bott i Vancouver och känner staden väl. Och att du har bott i Zurich och nu också Svalbard.

   1. San

    Jag läste en kurs i arktisk biologi, den enda anledningen till att jag gjorde det var egentligen för att få chansen att bo på Svalbard. Jag hade i min ungdom en viss dragning till att bo på så extrema platser som möjligt, året efter jobbade jag som volontär i Krügerparken.

    En sak jag minns från Svalbard var kyrkogården. Eftersom ingen bor permanent på Svalbard så är det ingen som dör naturligt, så alla var väldigt unga. Kusligt.

    Tror det fanns någon norsk lag om att man inte fick bo där mer än 3 eller var det 5 år för att man inte skulle förlora förståndet.

    Det var spännande och ganska enkelt att få utbytesplstsen eftersom väldigt få på den tiden iaf var intresserade av att åka till Svalbard.

    1. Lennart

     San, det måste ha varit en erfarenhet för livet. Svalbard är inte med i Schengen som Wikipedia skriver: https://en.wikipedia.org/wiki/Schengen_Area Svalbard is part of Norway and has a special status under international law. It is not part of the Schengen Area. There is no visa regime in existence for Svalbard either for entry, residence or work,[67] but it is difficult to visit Svalbard without travelling through the Schengen Area,[67] although there are charter flights from Russia. In 2011 the Norwegian government imposed identity checks on individuals wishing to enter and leave Svalbard, with the border between Svalbard and the rest of Norway being treated as an external Schengen border.[68] A Schengen visa must be multiple entry to allow returning to Norway.[69] There is no welfare or asylum system for immigrants on Svalbard, and people incapable of supporting themselves may be sent away.[69]

     Det sista är intressant för tydligen kan vem som vill bosätta sig på Svalbard så länge som dom kan försörja sig själva.

Comments are closed.