Politik

YouNow, Musical.ly, Flipagram, Snapchat och Vine, realtidsvideo lockar kidsen

YouNow Live Show Mike Mozart of JeepersMedia Live a Streaming Screen Shot. #YouNow #MikeMozart #JeepersMedia #Youtube

Video på webben är YouTube, men YouTube har hittills inte sänts i realtid, även om det nu kommer.
Men realtidsvideo är något helt annat än burk-video för att mynta ett nytt svengelskt ord

Och hittills har realtidsvideo mest handlat om Meerkat and Periscope på Twitter, som jag själv har experimenterat med. Men som Ben Sisario skriver i New York Times så finns det idag ett antal realtidsvideosajter som mest vänder sig till de riktigt unga, och som därför kommer att kryopa uppåt i åldrarna och i sinom tid hota SvT och andra etablerade medieföretag: Young Performers Look to Apps for Stardom

Pop stars were once crowned on “American Bandstand” and MTV, but in the YouTube era the connection to fans has been much more personal. The newest talent incubators are apps like YouNow, Musical.ly, Flipagram, Snapchat and Vine, which satisfy millennials’ preference for rapid-fire interactivity.

“This is the new farm club,” said David Hyman, a longtime digital music executive whose latest enterprise, Chosen, is a talent-contest app.

Increasingly, the apps are also live, giving users a sense of taking part in something immediate, and creating a new class of performance stars on Facebook Live, YouNow and Twitter’s Periscope app who may make music, dance or simply chat.

Their clientele is very young. On YouNow, where the broadcast streams are festooned with emoji and comments, 74 percent of the users are between 13 and 24, according to the company. Musical.ly, which has bite-size videos of teenagers lip-syncing to pop hits, said it has 90 million users, and Flipagram, which attaches soundtracks to slide shows, said it has 200 million.

Och om någon har erfarenhet av någon av de här sajterna vore det givetvis intressant att höra.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien