Politik

Invandring, assimilation och religion, EU och Danmark från amerikansk horisont

Photo: Nico Trinkhaus – Nyhavn | Copenhagen, Denmark

I kölvattnet av den stora invandring från Mellanöstern, Centralasien och Afrika så har debatten flammat om hur många invandrare som EU kan ta in och vad effekterna kommer att bli både på EU och Mellanöstern. Att det inte går att förhindra migrationer tror jag redan står klart. Vi kommer alla ursprungligen från Afrika i flera vågor av migrationer som slutligen nådde över hela jorden.

Men det betyder inte att det finns enkla svar på frågor som är mycket komplicerade. För allt handlar om vad vi menar med assimilering. Det är en sak att anlända som Taliban med en kvinnosyn som är helt oförenligt med svensk lagstiftning. Det är en helt annan sak om dina barn och barbarn också dom vägrar att acceptera svenska normer och fortsätter att leva som Talibaner i framtidens Sverige.

Den underförstådda premissen i dagens svenska invandringsdebatt är att det är den svenska normen som gäller och att de nyanlända alla kommer att assimileras, börja tala svenska och bli till typiska svenskar, om än med litet olika namn. Något som inte alls är givet. I alla fall inte om invandring växer från en liten bäck till en forsande norrländsk älv. Den logiska premissen från de invandrades sida är istället ofta det omvända. Att det inte är något fel på deras livsstil och att ingen kan tvinga dom att ändra på sina seder och bruk när de väl har anlänt till det nya landet.

David Zucchino skriver i New York Times: ‘I’ve Become a Racist’: Migrant Wave Unleashes Danish Tensions Over Identity The thousands of Muslim asylum seekers pouring into Denmark have spawned a backlash, and questions over whether the country has a latent racial hostility at its core.

TAARNBY, Denmark — Johnny Christensen, a stout and silver-whiskered retired bank employee, always thought of himself as sympathetic to people fleeing war and welcoming to immigrants. But after more than 36,000 mostly Muslim asylum seekers poured into Denmark over the past two years, Mr. Christensen, 65, said, “I’ve become a racist.”

He believes these new migrants are draining Denmark’s cherished social-welfare system but failing to adapt to its customs. “Just kick them out,” he said, unleashing a mighty kick at an imaginary target on a suburban sidewalk. “These Muslims want to keep their own culture, but we have our own rules here and everyone must follow them.”

Denmark, a small and orderly nation with a progressive self-image, is built on a social covenant: In return for some of the world’s highest wages and benefits, people are expected to work hard and pay into the system. Newcomers must quickly learn Danish — and adapt to norms like keeping tidy gardens and riding bicycles.

The country had little experience with immigrants until 1967, when the first “guest workers” were invited from Turkey, Pakistan and what was then Yugoslavia. Its 5.7 million people remain overwhelmingly native born, though the percentage has dropped to 88 today from 97 in 1980.

Bo Lidegaard, a prominent historian, said many Danes feel strongly that “we are a multiethnic society today, and we have to realize it — but we are not and should never become a multicultural society.”/blockquote>

Vi ser det här i dagens USA där den Kristna Högern med näbbar och klor försöker förändra USA till ett extremkristet samhälle. En Jihad som dom har fört sen dom anlände till USA på 1700-talet.

Det här är en knäckfråga som kommer att avgöra hur framtidens EU ser ut. Och det finns inga enkla svar. Det är långt ifrån omöjligt att föreställa sig ett Sverige om 50 år med en stor muslimsk minoritet som inte alls vill acceptera den svenska livsstilen. Eller ens tala svenska när så få svenskar själva vill tala sitt eget språk.

4 thoughts on “Invandring, assimilation och religion, EU och Danmark från amerikansk horisont

 1. San

  Roger

  Folk blandar ihop folks privata religiositet och det sekulära samhället. Amerika var privat förr ett kristnare land, t.o.m. protestantiskt, men den amerikanska konstitutionen har alltid varit sekulär utan att favorisera en religion över en annan.

  Men för varje grupp av katoliker, judar, asiater och det ökande antalet ateister så är backlashen från djupt religiösa kristna, främst protestanter, att USA ska vara ett kristet europeiskt land.

  Det är ju i längden en kamp de kommer att förlora, men kommer nog att vara högljudd kommande 10-15 åren.

  1. Lennart Post author

   San, bra skrivet. Och precis som du säger så kommer den Kristna Högern att förlora på sikt. Frågan är bara hur långt tid det kommer att ta för dom att tappa anhängare.

 2. San

  Nu har ju danskarna röstat exakt likadant de senaste 15-20 åren, så det känns ohederligt att säga att det beror på de senaste två årens invandring.

 3. roger

  “försöker förändra USA till ett extremkristet samhälle”
  Eller snarare hålla fast så mkt det går av det kvarlevande extremkristna USA som blir mer och mer sekulariserat… Eller? För visdt tappar de mark?

  För egen del tycker jag normer är skit, det kan gamla sura gubbar, arga vita unga män och extremkristna ägna sig åt. Lagar däremot, det är bra grejor det, men inom de ramarna vill jag möta alla sorters människor.

Comments are closed.