Politik

Tala till bilen, röstsystem från Amazon, Apple och Google invaderar bilmarknaden

Fortsätter på temat röstteknologi som plötsligt har blivit riktigt hett på IT-marknaden.

Neal Boudette och Nick Wingfield skriver i New York Times om hur bilföretagen nu planerar att installera röstsystem i bilen: Coming From Automakers: Voice Control That Understands You Better

This week at the International CES, the giant electronics conference in Las Vegas, Ford Motor announced that owners of its cars would soon be able to use Amazon’s Alexa voice-activated assistant in their vehicles. Drivers will be able to ask for a weather report, stream music from Amazon Music or add appointments to their calendars. They will also be able to use Alexa from home to start or unlock their cars remotely.

But the automaker also envisions drivers using Alexa to help with other tasks — like shopping on Amazon. Stuck in traffic? You can take care of Valentine’s Day by saying, “Alexa, order flowers on Amazon.”

Other companies are moving in the same direction. Apple’s Siri can be used to control iPhone functions in cars, and Apple’s CarPlay software allows drivers to dictate text messages while driving, as well as program destinations into Apple Maps and have the route plotted on the car’s display. Google’s Android Auto can do the same.

Jag är själv rätt skeptisk mot förarlösa bilar och Uber och Lyft, inte för att dom inte fungerar eller kommer att fungera, utan för att dom är typiskt amerikanska lösningar på typiskt amerikanska problem.

För Europa vore det bättre att fokusera på att vidareutveckla den superba svenska kollektivtrafiken än att satsa på att effektivisera privatbilismen.