Politik

Chrysler och Googles Waymo producerar en innovativ förarlös minibuss!


Om det är någon teknologi som är glödhet just nu och som med stor säkerhet kommer att fortsätta att vara glödhet under de närmaste tio åren så är det de förarlösa eller självstyrande bilarna.

Det finns två affärsmodeller. I den ena skapar bilföretaget eller IT-företaget hela den förarlösa bilen själv, något som Google försökte men misslyckades med. I den andra, som Google nu har anammat så står Googles dotterföretag Waymo enbart för mjukvaran och sensorerna medan Chrysler står för bilteknologin.

Bill Vlasic skriver i New York Times: Detroit Auto Show Reveals a Google-Designed Van That Could Steer the Industry

The van, designed by Google, grabbed the spotlight on Sunday, the first day of press previews at the show. The vehicle’s introduction highlighted the industry’s fascination with autonomous driving vehicles, as well as the rising sway of the technology industry in the auto business.

Google’s parent company, Alphabet, spun off its driverless car project last month. The new business, called Waymo, is considered a sign that the company is ready to commercialize a decade of research and development of a vehicle operated solely by computer.
….
That combination is telling. The van was built by the Detroit automaker Fiat Chrysler, making it the first heavyweight collaboration between a major automaker and one of Silicon Valley’s elite. And it shows how Waymo, widely considered the leader in autonomous driving technology, hopes to sell its self-driving systems to car companies unwilling to bear all the costs of developing vehicles.

En ny affärsmodell alltså som äntligen kommer att göra det möjligt för Google/Waymo att skapa förarlösa bilar så det ryker om det.