Politik

Argo.ai och Ford, bilföretagen satsar allt mer på AI

Fram till för bara några år sen så var bilföretagen till överväldigande del hårdvaruföretag som tillverkade bilar som hade lika mycket intelligens som ett dörrhandtag. Idag håller bilarna på att bli “smarta” och nu gäller det för bilföretagen att satsa på Artificiell Intelligens. Som gamla anrika Ford som nu investerar i AI-företaget Argo.ai i Pittsburgh med en filial i Silicon Valley.

Mike Isaac och Neal E. Boudette skriver i New York Times: Ford to Invest $1 Billion in Artificial Intelligence Start-Up

Argo AI will operate as a subsidiary of Ford; the automaker will be the majority shareholder. But Argo AI will also use shares of its stock to lure robotics and engineering professionals from other companies, a challenge in a field where companies like General Motors, Chrysler, Uber and Google are all racing to bring autonomous vehicles to the mainstream.

……

The move comes as Ford positions itself as not just a manufacturer of cars, but as a provider of “mobility services,” enabling people to get around without owning cars. That is especially important as companies like Uber and Lyft, ride-hailing services popular in urban areas, have reduced the need for people to have their own vehicles.

En sån här investering kan också göra Ford coolt och hjälpa till med rekryteringen även av traditionella jobb på Ford.