Politik

Donald Trumps narcissistiska och irrationella presskonferens

I en artikel i SvD skriver att en psykolg påpekar att Donald Trump inte är mentalsjuk utan bara narcissistisk Erik Bergin: Psykolog försvarar Trump: Narcissist, inte mentalt sjuk . Men det är knappast något att dra alltför stora växlar på, för inte ens Hitler var mentalsjuk, trots massmord och utrotningsläger.

Det är nämligen så att mentalsjuka människor sällan kan fungera på egen hand, dom behöver hjälp och stöd och blir ofta förtidspensionerade.

Vad Hitler och Trump har gemensamt är en brist på empati och sin Narcissism. Som när Hitler omgav sig med hundratusentals beundrande anhängare i partimötena i Nürnberg.

Vad som utmärker Trump är hans oförmåga att acceptera minsta kritik, hans kaotiska livsstil och regeringsutövning. Där hans ministrar förvandlas till staffagefigurer som får finna sig i att spela andra-fiol till presidentens Twitter-konto.

Martin Gelin: Stökig presskonferens kulmen på kaotisk vecka för Trump

Under torsdagen ägnade han en 80 minuter lång presskonferens åt att attackera kritiker och medier, skryta om sin valseger och de stora publiksamlingar han attraherade som presidentkandidat. ”Jag vann. Folk förstår det”, sade en märkbart irriterad Trump när hans popularitet ifrågasattes. Trump visade än en gång ett beteende vi helt enkelt aldrig har sett från en sittande president förut. Han väste åt presskåren att hålla tyst och sade rakt ut att han ville ha vänliga frågor. Även under onsdagens presskonferens med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu påpekade Trump vid flera tillfällen att han vunnit presidentvalet. När han fick en utförlig fråga om ökningen av antisemitiska hatbrott svarade han med att skryta om att han vann 306 elektorsröster i valet (han vann 304 elektorsröster).

David Smith skriver i The Guardian: Trump uses press conference to declare administration ‘fine-tuned machine’. President attacks media and dismisses claims of connections with Russia in freewheeling defense of his chaotic first few weeks in office

Donald Trump dismissed reports of chaos and conspiracy in his administration and claimed his team is running like “a fine-tuned machine” during an extraordinary press conference at which he tried to reset his beleaguered presidency.

In a boisterous and often bizarre session, he fired off numerous broadsides at the media as he skipped from topic to topic in what critics saw as an attempt to deflect attention from his alleged ties to Russia.

“I turn on the TV, open the newspapers and I see stories of chaos, chaos,” Trump scalded reporters. “Yet it is the exact opposite. This administration is running like a fine-tuned machine, despite the fact that I can’t get my cabinet approved.”
‘Russia is fake news’: Trump decries reports of pre-election communication
Read more

The president’s first solo media briefing since taking office was held ostensibly to announce Alexander Acosta as his new pick for labour secretary after his first choice, Andrew Puzder, withdrew from consideration.

But the event at the White House rapidly turned into a sprawling, freewheeling and pugnacious defence of his first four weeks as president and a bitter denunciation of the press.

Ett bra exempel på alla våldsamma svängningar är när Trump först gick ut och sa att han minsann skulle stifta fred mellan Israel och Palestinierna och sen efter ett möte med Netanyahu sa att tvåstatslösningen nu inte länge gällde, för att bli motsagd av sin egen FN-ambassadör.

Pressklipp: DN

One thought on “Donald Trumps narcissistiska och irrationella presskonferens

  1. Bengan

    Hitler, Mussolini, Erdoğan, Trump var/är demokratiskt valda. Dystert! Inom evolutionsbiologisk teori talar man om olika evolutionärt stabila strategier (ESS). Borde förstås gälla även för mänskliga samhällen. Måhända en blasfemi, men ibland får jag dystopiska tankar om samhällsutvecklingen. Är demokratin, som vi känner den, en ESS?

Comments are closed.