Politik

Förarlösa långtradare moderniserar lastbilstransporterna i USA och Sverige, och friställer miljoner långtradarchaufförer

Förarlösa bilar är omskrivna som aldrig förr, men det är de förarlösa långtradarna som väntas få det största inflytandet på samhället. Eftersom en allt större andel av all frakt inom USA och även Sverige idag går via långtradare.

Det finns cirka 3,5 miljoner professionella lastbilschaifförer i USA, enligt beräkningar av den amerikanska Trucking Association. Det totala antalet anställda i branschen, inklusive de i positioner som inte innebär körning, överstiger 8.700.000.

Och långtradarchaufför är ett av de jobb som hittills inte har hotats av automatiseringen. Men som nu tack vare billiga sensorer och s.k. Deep Learning, nu kan automatiseras.

Det finns knappast något som helst tvivel om att allt fler jobbgrupper, främst givetvis industrijobben nu hotas av automatisering i allt snabbare takt.