Politik

Microsofts Hololens och Förstärkt Verklighet låter oss manipulera hjärnor som flyter i luften

Vi har Facebooks Oculus Rift som är glasögon gjorda för att man ska kunna uppleva virtuell verklighet. Dvs en värld som helt skiljer sig från den värld vi befinner oss i.

Jag har själv haft möjligheten att använda Oculus Rift och Virtuell Verklighet på olika hackathon.

Sen har vi Förstärkt Verklighet som är vad Microsofts Hololens handlar om. Och trots att de svarta glasögon som man använder för Hololens och Oculus Rifts ser rätt lika ut, så handlar Hololens inte om att manipulera virtuella objekt i virtuella världar utan om att manipulera hologram i den värld vi redan befinner oss i.

Som videon ovan demonstrerar. Själv fick jag möjligheten att manipulera en stor hjärna som flöt i rummet.

Förstärkt Verklighet har varit på tapeten en längre tid men ännu inte riktigt fått det genombrott man hade hoppats på. Men det är en teknologi som kommer och som liksom VR kommer att göra det möjligt att uppleva världar och objekt som inte existerar. Eller som inte existerar där vi befinner oss. I skolan kan VR och FV bli oerhört användbara. Som att låta eleverna manipulera hologram av just hjärnan för att se hur den ser ut inuti för att t.ex. studera hjärnans blodförsörjning och hur våra minnen lagras och varför inte hur medvetandet fungerar på molekylnivå.

En upplevelse som får dagens undervisning att se ut som stenåldern.

En blick in i framtiden.