Politik

Statistiskt säkrat, robotarna vinner över arbetarna i USA, med förödande effekter i framtiden!

Under de senaste åren har det förekommet en allt intensivare debatt både i USA och Sverige om hur den tilltagande robotiseringen av arbetslivet kommer att påverka arbetarna. Å ena sidan har vi hurtfriska företagare och storfinansen som enbart ser positiva resultat med friställda arbetare som nu kan hitta mer intressanta och givande jobb, givetvis till högre löner. Å den andra har vi AI-experter som Berkeley-akademikern Stuart Russell vars föredrag jag har redovisat här på bloggen och som finns fritt tillgängliga på YouTube. Och dom är långt ifrån lika positiva.

Nu skriver New York Times teknologireporter Clair Cain Miller skriver i New York Times: Evidence That Robots Are Winning the Race for American Jobs

The industry most affected by automation is manufacturing. For every robot per thousand workers, up to six workers lost their jobs and wages fell by as much as three-fourths of a percent, according to a new paper by the economists, Daron Acemoglu of M.I.T. and Pascual Restrepo of Boston University. It appears to be the first study to quantify large, direct, negative effects of robots.

The paper is all the more significant because the researchers, whose work is highly regarded in their field, had been more sanguine about the effect of technology on jobs. In a paper last year, they said it was likely that increased automation would create new, better jobs, so employment and wages would eventually return to their previous levels. Just as cranes replaced dockworkers but created related jobs for engineers and financiers, the theory goes, new technology has created new jobs for software developers and data analysts.

But that paper was a conceptual exercise. The new one uses real-world data — and suggests a more pessimistic future

Nu är det här inte en enkel fråga, för klart är att robotjobb också för med sig nya jobb av en helt ny typ. Det är bara det att dessa nya jobb inte alls är lika många som man hittills har trott eller hoppats, samt att de inte kan hanteras av de friställda jobbarna.

Allt mer tyder nu på samhället står inför en växande arbetsmarknadskrig som politikerna inte ens är medvetna om och än mindre kan hantera.

Den enda lösning som progressiva akademiker har lagt fram, nämligen medborgarlön, är politiskt gift inom alltför många politiska partier för att kunna rädda jobbarna.

Mer troligt är att vi kommer att få allt fler populistiska och högerextremistiska politiker som hotar att störta det robotiserade samhället på historiens skräphög.

En av dagens viktigaste frågor.

10 thoughts on “Statistiskt säkrat, robotarna vinner över arbetarna i USA, med förödande effekter i framtiden!

 1. Bosse

  Christer W: Du har helt rätt. Det politiker och andra makthavare ägnar sig åt är verklighetsflykt och inget annat. De saknar förmåga att förutse morgondagens samhälle och arbetsmarknad, alternativt vill de inte se utan föredrar skygglapparna. Det finns några få opinionsbildare som har förstått vad som komma skall men hittills har de varit alltför få.
  Anders Wijkman skrev följande tänkvärda artikel inför valet 2014:
  Det blir inte fler jobb
  Frågan är om insikten bland våra politiker har ökat ens det minsta lilla nu när det snart är dags för nästa valrörelse.

  1. Lennart Post author

   Bosse, det verkar onekligen som om politikerna saknar djupare insikter i dagens politiska frågor. Vilket är konstigt med tanke på att det ju faktiskt är deras liv. Jag tänker också på Göran Perssons galna uttalande omedelbart efter USA-valet att den amerikanska republikanska majoriteten skulle slänga ut sin egen nyvalde president. Något som visar hur okunnig Göran Persson faktiskt är, trots alla sina år i Rosenbad med omgivningar.

   1. Bosse

    Ja våra politiker och makthavare visar ständigt prov på sin okunnighet.
    Så det är bara att konstatera att Axel Oxenstiernas retoriska fråga till sin son fortfarande är lika giltig worldwide.
    “An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur?”

    1. Lennart Post author

     Eller för dom av oss som inte kan Latin: Vet du inte, min son, med hur litet förstånd världen styrs. 🙂

     1. Bosse

      Vad menar du Lennart, kan du inte latin? 😉
      Nä ska sanningen fram kan jag inte själv så värst mycket latin mer än diverse fåglar och däggdjur som jag faktiskt kan de latinska namnen på. Jo förresten jag vet vad “alea iacta est” betyder. Vilket kanske är vad Trump nu utbrister efter nattens attack i Syrien.
      http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/QvQpW/usa-skickar-missiler-mot-syrisk-militaranlaggning
      Inte för att jag har så mycket till övers för Trump men i just detta fall har jag en viss förståelse för på något vis måste Assads flygattacker mot civila mål stoppas. Helst skulle det ske under FN-flagg men FN är tyvärr helt lamslaget pga. vetorätten. Nåväl vi får se hur detta utvecklar sig.

     2. Lennart Post author

      Bosse, tyvärr är Trumps bombning i Syrien mest symbolisk, men bättre det än att som Obama först säga att om Assad sätter in kemvapen mot sin egen befolkning ja då kommer USA att agera, och sen gjorde han ingenting.

 2. Linda

  Hur ska man finansiera medborgarlön då? Jag tycker ändå att det enda i längden hållbara är ett samhälle där i alla fall de flesta kan försörja sig själva. Det finns förslag på hur man ska modernisera skolan och införa programmering från första klass och drilla dem i källkritik från fjärde klass. Sen tycker jag att det är väldigt svårt att förutse någonting just nu om hur det kommer att gå i framtiden. En sak man tenderar att glömma är vilken effekt klimatförändringarna egentligen kommer att få. Om Trump blir kvar och det kommer andra som honom efteråt så tror jag att vissa stater på sikt kan börja kräva sin självständighet och USA börjar falla sönder men jag hoppas att det inte har hänt någon riktigt allvarligt innan dess och USA t.ex har hamnat i kärnvapenkrig med Nordkorea.

  1. Lennart Post author

   Linda, en bra fråga. Medborgarlön eller basinkomst testas nu på många platser bl.a. i Finland: http://www.dn.se/ekonomi/finland-testar-statlig-medborgarlon/
   Grundidén är att alla medborgare får medborgarlön,, som är besläktat med negativ inkomstskatt.

   Ja vad som händer de närmaste åren är oerhört svårt att förutspå. Men att demokrati redan minskar i USA det har vi svart på vitt på.

  2. Christer W

   Linda, världen börjar närma sig det förhållandet att maskiner servar maskiner. Även att maskiner tillverkar andra enklare och avancerade maskiner. Konsekvensen är att allt färre får möjlighet att försörja sig. Det sorgliga är när politiker och andra toppar talar om enkla jobb för att folk ska ha försörjning så är det verklighetsflykt och en tydlig bild av att de inte har någon form av framtidsvision. De tror att dagens värld är den som var i går och kommer så förbli.

   1. Lennart Post author

    Christer, ett bra exempel på det är när Centerns Annie Lööf som chef för Näringsdepartementet såg till att Facebook fick EU-miljoner för att etablera en datorhall utanför Luleå eftersom hon ansåg att precis som forna tiders stålverk så skulle det ge tusentals arbetstillfällen. I själva verket blev det kanske ett dussin arbetstillfällen eftersom alla datorerna i datorhallen sköttes av andra datorer. Något som är fallet i alla datahallar i dag.

    Vi har en liknande utveckling inom sjukvården där man i Toronto i Kanade under många år nu automatiskt har kunnat gå igenom alla sjukjournaler för kvinnor som har överlevt bröstcancer och som har döttrar i 30-års-åldern och äldre som ännu inte har undersökts för bröstcancer. Så dom får en inbjudan till undersökning, och allt sköts automatiskt.

    Idag hittas artärbrock i hjärnan av datorer och i takt med att allt fler människor börjar använda kroppselektronik så kan datorerna kolla oss i allt större detalj.

    Läkarna försvinner inte men dom blir alltmer beroende av datorer. Som nu också själva kan utföra operationer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *