Politik

Kan demokraten Jon Ossoff vinna det speciella valet till Representanthuset i konservativa Georgia?

2018 års amerikanska kongressval och 2020 års presidentval har redan startat. Donald Trump har tagit demokraterna på sängen och redan börjat resa land och rike runt för att samla in pengar och tala till entusiastiska republikaner. Som ser minst åtta års extremistiskt republikansk vanstyre framför sig. Inte undra på att dom jublar.

I skuggan av den republikanska ångvälten försöker också de demoraliserade demokraterna att visa att dom fortfarande lever, även om dom kanske inte har hälsan.

Dom försökte vinna ett extraval i Kansas men även om dom gjorde bättre ifrån sig än tidigare så gick dom ändå sin vana trogen på pumpen. Bernie Sanders anser att dom borde ha vunnit extravalet om dom bara hade satt manken till.

Demokraterna hoppas nu kunna göra bättre ifrån sig i Georgia. Vi får se hur det går. Det är givetvis bra att dom försöker, och speciellt bra att man gör bättre ifrån sig än i valet 2016. Men det enda som räknas är segrar och dit har man ännu inte kommit.

Den demokratiske kandidaten i Georgia heter Jon Ossof och är något så ovanligt som en ung demokrat, han har bara 30 år gammal, och borde svepa valet.

Men Georgia är stockkonservativt och frågan är om valdistriktets unga “millennials” kommer att ställa upp för honom. Doug Bock Clark skriver i Mother Jones: Jon Ossoff’s Race Is the First Real Battle Between Millennials and Trump.

Vinner Ossoff skulle de ge demokraterna en välbehövlig vitamininjektion. Förlorar han så skulle det visa att Donald Trump kommer att sitta säkert många långa år till.

Som jag skrev tidigare idag så är det också viktigt att komma ihåg att demokraterna har 46 av 100 säten i senaten, bara 193 av 435 säten i representanthuset och enbart 16 av 50 guvernörer.

Så Donald Trump behöver inte förlora någon sömn över demokraterna än så länge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *