Politik

Donald Trumps USA: ännu en demokratisk besvikelse, Jon Ossoff utan majoritet i Georgia

2018 års kongressval har som bekant redan börjat och hittills har Demokraterna förlorat det speciella valet i Kansas och nu i går natt, det speciella valet i Georgia.

Det unga demokratiska stjärnskottet Jon Ossoff missade den raka seger som demokraterna hade satt sitt hopp till och kom in tvåa, vilket betyder att han nu måste utkämpa ett omval mot den starkaste av de republikanska kandidaterna i distriktet.

JONATHAN MARTIN and RICHARD FAUSSET skriver i New York Times: Jon Ossoff, a Democrat, Narrowly Misses Outright Win in Georgia House Race

Jon Ossoff, a Democrat making his first bid for elective office, narrowly missed winning outright in a heavily conservative House district in Georgia on Wednesday, throwing a scare into Republicans in a special congressional election that was seen as an early referendum on President Trump.

Mr. Ossoff received 48.1 percent of the vote, just short of the 50 percent threshold needed to win the seat, and he will face Karen Handel, the top Republican vote-getter, in a June runoff.

Nu skedde de här valen i republikanska valdistrikt, och i både Kansas och Georgia så gick det bättre för de demokratiska kandidaterna än vanligt. Men trots det så visar valen att republikanerna står bakom sin president och att demokraterna måste göra bättre ifrån sig om de ska ha något hopp om att vinna kongressvalet nästa år.

Och som Robert Costa skriver i Washington Post så kommer Jon Ossof att få det svårt att besegra republikanen Karen Handel i omvalet i juni eftersom hon då kommer att bli den enda republikanska kandidaten istället för som i natt en av elva: Republicans avoid big loss by forcing runoff in Ga. House race

Ossoff could find it difficult to sustain the momentum he witnessed this past week in a traditionally Republican district that has been in GOP hands since 1979. Although Handel had earned 19.7 percent of the vote with 88 percent of precincts reporting, in a runoff she is widely expected to rally Republican voters who had divided their votes among 11 GOP candidates in Tuesday’s race

Den som hade trott på en snabb demokratisk återkomst verkar alltså ha trott fel. I alla fall som det nu ser ut. Och ungdomsrösterna svek Jon Ossoff i Georgia. Inte med mycket men nog för att han skulle komma in tvåa.

Demokraternas problem är att dom till skillnad från republikanerna inte har några kärnväljare som republikanernas kristna höger och vapenlobby som stället upp i alla väder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *