Politik

Vad är Artificiell Intelligence och hur håller den på att förändra våra liv?

I takt med att Artificial Intelligence tränger in på allt fler områden så ser vi hur den steg för steg blir bättre än människan på sitt eget område. Men trots att AI redan nu är bättre än människan på vissa områden betyder inte att den är bättre än människan på alla områden.

I den första videon här ovan så ser vi en glimt av en robot som viker handdukar på Berkeley-universitetet. Men det har den här roboten gjort i flera år nu och det kan mycket väl komma att ta ett decennium till innan den här roboten tillsammans med andra robotar klarar av att ta en plastkort full med tvätt, stoppa in den i en tvättmaskin tillsammans med det rätta tvättmedlet, för att sen tvätta tvätten, sen tar en annan robot ut tvätten ur tvättmaskinen för att sen torka den och vika den.

Och när man säg om fem till tio år har det här klart så kommer systemet att bli för dyrt för att kunna massproduceras.

Så robotlösningar på allt från självstyrande bilar och flygplan till robotkirurger, robotlärare och robotkockar kommer steg för steg. Men dom kommer som isolerade företeelser som under många år kommer att behöva en människa som håller uppsikt över hur bra roboten sköter sitt jobb. Precis som dagens självstyrande bilar som alla har en mänsklig förare bredvid sig.

Alla so checkar ut varor på ICA eller COOP vet att det idag kan skötas av små flinka robotar. Precis som när vi checkar ut eller in böcker på biblioteken.

Så samhället kommer sakta att fyllas av robotar decennium efter decennium. Men det kommer av allt att döma att ta århundraden innan vi får robotar som kan samarbeta över gränserna så att en robotpolis som fångar bovar kan samarbeta med robotjurister och robotdomare och fångvårdsrobotar. Robotjurister och robotdomare bör komma först eftersom dom följer redan existerande regler.

Så vi kan föreställa oss robotdomare om säg 20-30 år och sen robotjurister om säg 40 år och enkla robotpoliser om 50-60 år. För att hela kedjan ska kunna skötas av robotar kommer dock att ta 100-150 år.

Sen är det viktigt att komma ihåg att AI och robotsamhället inte kommer att bli en kopia av dagens samhälle. Dvs en robotdomare kommer inte att vara en fysisk robot utan ett automatiserat system i ett datormoln någonstans. Precis som konduktörerna på tågen kommer att ersättas av automatiserade biljettkontrollmaskiner.

En robot kan vara bygg i hårdvara men lika gärna i mjukvara.

En synnerligen intressant utveckling.

2 thoughts on “Vad är Artificiell Intelligence och hur håller den på att förändra våra liv?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *