Politik

Med tåg genom Europa: Zürich till Hamburg i första klass

Tags:

Att resa med tåg är bland de tidigaste minnen jag har. Jag befinner mig på Uppsala Central, det är vinter och det snöar och de rasslande högtalarna meddelar att Nordpilen är i antågande norrifrån. Och in på plattform 4 kommer ett snötäckt tåg smockfullt med vinterturister.

Senare i livet när jag pendlade till Stockholm stod jag ofta och väntade på Uppsala-pendeln och tittade på tågen ner till Europa. Var det Rom- eller Paris-expressen?

Klockan var omkring 21:00, tåget stod inne och resande med högar av väskor anlände och steg ombord, på väg mot kontinenten och äventyret.

Och av mina egna tågresor i Sverige minns jag mest av någon anledning den stor vattenflaskan som fanns på väggen i kupen, liksom doften från de apelsiner som några av passagerarna skalade och åt.

Idag kan vi resa vart vi vill, i alla fall på Youtube, som har mängder med förstklassiga, i ordets båda bemärkelser, resevideon. Som den här fina videon om hur det är att resa från Zürich till Hamburg i första klass.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *