Politik

Gästinlägg, av Bosse: vart är vi på väg?

The Fall of the Berlin Wall

Det är mycket märkligt. I slutet på 80- och början på 90-talet såg det så ljust ut. Berlinmuren och hela järnridån föll. Sovjetunionen upplöstes och de baltiska staterna med flera fick sin självständighet.Tyskland återförenades och Europa såg fram emot att bli en enda stor lycklig familj ;-). T.o.m borta i Kina verkade demokratin vara på väg att ta över. Nå nu blev det inte riktigt som vi hade hoppats. För som någon sa: “När det såg som ljusast ut började också resan tillbaka in i mörkret”. Ja det är lätt att konstatera med facit i hand men varför gick det så snett?

Ja till att börja med så blev kriget i Afghanistan och Gulfkriget början på den islamistiska terror vi idag har. Den tokiga trojkan Bush, Cheney och Rumsfeld såg sedan till att radikaliseringen och hatet mot väst ökade med hjälp av deras “krig för terrorismen”, oj förlåt “krig mot terrorismen” ska det självklart vara 😉

När sovjetunionen föll så skulle det nya Ryssland byggas upp till en kapitalistisk stat av västerländsk modell. Diverse rådgivare från väst förordade att det skulle ske med hjälp s.k. chockterapi. En chockterapi som innebar att miljontals ryssar höll på att svälta ihjäl samtidigt som ett fåtal oligarker roffade åt sig allt av värde och blev ofattbart rika. När sedan en “stark man” dök upp och lovade att ställa allt tillrätta, skapa ekonomisk rättvisa och också återupprätta Rysslands heder så var det kanske inte så konstigt att folket ställde sig bakom honom.

I Kina gick det upp för de gamla despoterna att de släppt folket för långt och att Kina eventuellt var på väg att gå samma väg som sovjetunionen. Följden blev att de släppte lös sin krigsmaskin på himmelska fridens torg och sensmoralen blev att de aldrig mer skulle tillåta folket att gå så långt.

Så gick åren och terrorismen ökade, Kina gick baklänges in i framtiden och Ryssland började mer och mer närma sig ett nytt kalla kriget-läge. Hoppet var att det började röra på sig i arabländerna. Den arabiska våren hade kommit och demokratiseringen i arabvärlden skulle börja på allvar. Tyvärr såg tokiga despoter och minst lika tokiga jihadister till att allt slutade i krig och kaos, och där står vi nu.

En liten saga, tyvärr sann, om hur allt kan se så ljust ut och människan ändå kan förstöra precis allt tack vare sin enorma enfald.

5 thoughts on “Gästinlägg, av Bosse: vart är vi på väg?

 1. roger

  Såg det bättre ut med de mänskliga rättigheterna och demokratiska rättigheter innan Himmelska Fridens torg då? Är inte den demokratiska utvecklingen ändå lite mer positiv nu… Även om det såklart är långt ifrån bra.

  Tycker fortfarande att EU-projektet utvecklas någorlunda väl, brexit är ett överdramatiserat hack i en ändå ganska positiv utveckling. Balkan, Östeeuropas och Baltikums utveckling sedan 80/90-talet, positiv.

  Utöver Afrikas och Indiens positiva utveckling så är det kanske ändå mest de opolitiska
  framstegen som jag tänkte på. Minskad barnadödlighet och svält, medicinsk utveckling, ökad tolerans världen över för hbtq, kvinnors stärkta rättigheter, läs- o skrivkunnighet ökat dramatiskt, ökad livslängd, fattigdomen är mer än halverad sedan 1990.

  Så, nja, Ryssland och USA rör sig just nu åt fel håll, samt lite nervös upprustning på flera håll i världen… Men på det hela taget har världen haft en fantastisk utveckling.

  1. Lennart Post author

   Roger, som Hans Rosling ständigt påpekade i sina föreläsningar. Samtidigt förändras våra värdegrunder. Vad som ses som positivt jämfört med för 50 år sen kan ändå ses som negativt av dagens unga.

  2. Bosse

   roger: absolut du har helt rätt i att det är väldigt mycket som har förbättrats något oerhört när det gäller teknisk- och medicinsk utveckling. Vi har också sett minskad fattigdom och en enormt ökad utbildningsnivå i den s.k. tredje världen, utbildning som till stor del har varit möjlig tack vara internetrevolutionen. Så nätet är i grunden en helt fantastisk uppfinning trots allt negativt det tyvärr också kan användas till. Detta har jag också nämnt någon gång tidigare. Att t.ex. länder som Sri Lanka håller på att gå om oss när det gäller utbildning kanske känns kymigt, men globalt sett är det självklart positivt att tredje världen inte längre är just tredje världen 🙂

   Jag vet allt detta men just den här gången var det den politiska utvecklingen jag fokuserade på och den tycker jag faktiskt har gått åt helt fel håll, på tvärs mot övrig utveckling alltså. Vilket gjort att vi börjar komma in i ett farligt politiskt läge där en liten gnista kan sätta världen i brand om det vill sig illa. Ett omfattande storkrig nu skulle nog tyvärr få långt värre konsekvenser än vad alla tidigare krig tillsammans har åstadkommit, och visst skulle det väl vara oerhört tråkigt om all positiv utveckling helt plötsligt inte längre vore värd något på grund av att människorna istället fick för sig att förgöra varandra?

 2. roger

  Kinas utveckling de senaste 20 åren, du menar att den varit negativ?

  Annars har du lyckats fånga allt negativt och lyckats undvika allt positivt på ett bra sätt tycker jag.

  1. Bosse

   “Kinas utveckling de senaste 20 åren, du menar att den varit negativ?”
   Ja där måste vi skilja den ekonomiska utvecklingen, vilket ofta är det enda vissa människor ser, från den mänskliga och demokratiska. Ekonomin har såklart gått framåt medan kampen för demokrati och mänskliga rättigheter helt har kvävts. Demonstrationer som den på himmelska fridens torg 1989 är inte längre möjliga i Kina. Sånt skulle det sättas stopp för direkt.

   “Annars har du lyckats fånga allt negativt och lyckats undvika allt positivt på ett bra sätt tycker jag”
   Haha direkt som jag såg att Lennart lagt ut det här som gästinlägg så sa jag till en bekant att jag vet precis hur kommentarerna kommer att bli
   “Fy vilken negativ bild av världsutvecklingen”
   och det är möjligt att det kan te sig negativt men jag tycker nog man rent mänskligt måste se världen som den är, beslå mig gärna med något jag skrev här som inte är sant. det kan ju vara något och i så fall ska jag backa. Sedan kan man självklart tycka att världen gått framåt tekniskt och ekonomiskt och visst är det så, men kontentan är att vi i slutet av 80- och början av 90-talet hade förutsättningar att göra något mycket bättre av framtiden än vad vi har lyckats göra, och då har jag inte ens nämnt Trumps inträde på scenen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *