Politik

Silicon Valley San Francisco Airport, bara sekunder från världens största flygkatastrof

Även om det är otrevligt man hamnar i turbulens, speciellt över Atlanten eller Stilla Havet, så är det betydligt farligare med start och landning på storflygplatser med dussintals jumbojetar som trängs på ett fåtal start och landningsbanor.

Sent i fredags kväll var Silicon Valley bara några fattiga sekunder från vad som kunde ha blivit världens genom tiderna största flygkatastrof med hela fem inblandade jumbojettar på San Francisko-flygplatsen.

Inkommande Air Canada Flight AC759 från Toronto tog fel på landnings-banan och siktade istället rakt på den parallellt liggande taxi-banan med fyra nytankade plan fulla med passagerare som stod på rad för att lyfta.
Air Canada Flight AC759 kom så lågt som 53 meter från marken när piloterna på taxi-banan larmade flygledningen som i sista sekunden lyckades få Air Canada-piloten att avbryta landningen och lyfta för att göra en cirkel runt flygplatsen och sen landa på rätt landningsbana.

Matthias Gafni skriver i lokaltidningen Mercury News: SFO near-miss: Air Canada flight got ‘extremely close’ to planes on taxiway, pilot on ground alerted tower

The wayward Air Canada pilot who was about to land his plane on a crowded San Francisco International Airport taxiway Friday night dropped as low as 175 feet before throttling the engines and pulling up and over four fully-loaded passenger jets waiting to take off, according to multiple online flight tracking systems.

How could that happen? A closed and darkened runway? A single air traffic controller working in the tower at the time?

Air traffic control audio illustrates that it was only after a pilot on the ground warned that the Air Canada plane was off target and heading towards him that a “go-around” was ordered by the tower and the pilot quickly pulled up.

“Where’s this guy going? He’s on the taxiway,” the unidentified pilot blasts over air traffic frequency.

The incident drew enough international attention to prompt a National Transportation Safety Board probe Tuesday, supplementing the ongoing Federal Aviation Administration investigation into the near catastrophic miss.

Det mest oroväckande är att den här ytterst allvarliga incidenten endast blev känd för att så många piloter var inblandade i nära-missen. Annars hade vi antagligen aldrig fått reda på den.

För fyra år sen kraschade Ariana Flight 214 på San Francisco-flygplatsen, en krasch som dödade tre kinesiska tonårstjejer.