Politik

Viktig seger för strandrätten i Silicon Valley mot multimiljardärerna

Till skillnad från många andra delstater så har Kalifornien för det mesta, men inte helt strandrätt, så att delstatens medborgare t.ex. kan njuta av stränderna strax utanför Silicon Valley utan att se stora Keep Out. Private Property-skyltar.

Men alla är inte OK med det utan vissa multimiljardärer försöker nu köpa upp strandrätter för att stänga ute allmänheten och behålla stranden åt sig själva.

Men som Sam Levin skriver i brittiska Guardian så har i alla fall en av dom stött på motstånd:

Silicon Valley billionaire loses bid to prevent access to public beach. Court decision is blow to Vinod Khosla and other wealthy landowners seeking to buy renowned beaches, making public land private

A California court has ordered a Silicon Valley billionaire to restore access to a beloved beach that he closed off for his private use, a major victory for public lands advocates who have been fighting the venture capitalist for years.

An appeals court ruled on Thursday that Vinod Khosla, who runs the venture capital firm Khosla Ventures and co-founded the tech company Sun Microsystems, must unlock the gates to Martins Beach in northern California by his property.

The decision is a major blow to Khosla and other wealthy landowners who have increasingly tried to buy up the internationally celebrated beaches along the California coast and turn public lands into private property.

Det råder inget som helst tvivel om att Silicon Valley håller på att förändras, och inte nödvändigtvis till det bättre.

Det är inte otänkbart att Silicon Valley om några decennier kan bli en kopia av Djursholm, ett område som alltmer endast är till för dom mycket rika. Så är det redan med Atherton och Palo Alto och alltmer San Francisco.

En mycket negativ utveckling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *