Politik

Donald Trumps USA: tre döda blir notan för det vita extremistvåldet i Charlottesville

Det finns flera orsaker till att den vita maktrörelsen nu blommar upp i Donald Trumps USA. Den första är den ohämmade chock som de flesta republikaner upplevde när de förstod att amerikanska valmanskåren faktiskt hade valt en svart amerikan till president. Det var något som miljoner vita amerikaner, speciellt i sydstaterna och mellanvästern överhuvudtaget inte kunde acceptera. Den andra orsaken är givetvis att dessa rasister nu har fått en president som delar deras rasism och som nu helt sonika raderar Barack Obama från historieböckerna i USA. När Donald Trumps presidentperiod en gång är över kommer Barack Obama ha försvunnit från den amerikanska historien, punkt och slut.

Edward Helmore and Lois Beckett skriver i brittiska Guardian: How Charlottesville became the symbolic prize of the far right

The white supremacists Donald Trump is loath to criticise made city’s plan to remove a Confederate statue their rallying point

Charlottesville, nestled in the foothills of the Blue Ridge Mountains and often described as the northernmost tip of the south, is a geographically and symbolically ideal place for the far right to assert itself.

Thomas Jefferson lived just seven miles away, while the current president owns a large estate nearby. According to John F Kennedy: “The natural beauty of the surrounding countryside and the manmade beauty of Charlottesvillle combine to weave a tapestry of American history few other towns or cities can boast.”

Voted the happiest place in America in 2014 by the US National Bureau of Economic Research, Charlottesville became a flashpoint for the far right after a campaign by a high school student, Zyahna Bryant, convinced the city council to vote to remove the statue of Lee and to rename the park in which it stands.

Det är symboliskt att den här extremistattacken utspelades i Charlottesville, för att stoppa försöken att rive en staty över sydstatsgeneralen Robert E Lee. Som utkämpade sina många fältslag just i områdena kring Charlottesville. Och som knappast skulle ha hyllat Donald Trump och hans Alt-Right-rörelse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *