Politik

Mitt spännande jobb med Hyperledger, en öppen kod-version av Blockchain

En av de mest spännande teknologier som har seglat upp på sistone är Blockchain. Och jag har faktiskt turen att jobba med Blockchain på heltid i San Francisco med omnejd.

Blockchain började med ett dokument som en anonym person med namnet Satoshi Nakamoti publicerade på nätet Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System år 2008 och som alla som är intresserade av Blockchain måste läsa.

Själv jobbar jag med en öppen kod-version av Blockchain som heter Hyperledger Fabric. Som är mycket väl dokumenterad och inte speciellt svår att lära sig.

hyperledger architecture

Varför är Hyperledger-arkitekturen så komplierad kanske någon undrar. Och orsaken är att den ska omöjliggöra double spending-problemet som Satoshi Nakamoto beskrev som huvudmålet med Bockchain och även med BitCoin, som har Blockchain som ett distributionsprotokoll. Däremot är Blockchain inte beroende av BitCoin.

Blockkedjan är en liggare som är peer-to-peer, krypterad och så konstruerad att alla de transaktioner som läggs till i liggaren, som används gemensamt av ett antal företag i olika branscher, inte kan hackas utan att alla medlemmar omedelbart ser det, på grund av den krypterade hash-teknologi som är inbyggd i själva liggaren.

Blockkedjeteknologin kan användas på ett stort antal områden, internationell och nationell handel, sjukjournaler inom sjukvården, för att förhindra förfalskade mediciner, för att hålla reda på patent, fastighetsmarknaden för att hålla reda på fastighetsköp, för att förhindra valfusk under val, för att hålla reda på alla de flygplansdelar och var de kommer ifrån inom flygindustrin, mm mm mm.

Den som vill kan kolla mitt GitHub-repo om Blockchain och kolla de fyra programmeringsuppgifterna som finns där.

Mer om det här enormt intressanta ämnet kommer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *