Politik

En novemberlördag i Falkenberg, snålblåst, höghus, påpälsade människor

falkenberg11

Ett gängmord på Skrea Stand eller bara någon som rökte en cigarett för många?

I Falkenberg på senhösten gäller det att ha koll på kläderna. En tjock men kort vinterjacka med huva och djupa fickor som kan hålla det mesta. En liten ryggsäck med behövliga dokument och så förstås vantar. Men sen måste man kunna knäppa upp jackan när man kommer in, och gräva upp plånbok och kreditkort när man ska betala. Och sen sätta på sig alltihop igen när man ska ut. Har inte riktigt koll på momenten och verkar säkert lätt förvirrad.

En regnfri lördag men ingen egentlig sol promenerar jag in till centrala Falkenberg för att se vad som är på gång. Först till Teliabutiken där jag köper ett nytt månadskort till min svenska mobil. Sen till bokhandeln för att botanisera. Hittar Joakim Palmkvists Hur man löser ett spaningsmord : Therese Tangs berättelse och den senaste Leif GW Persson. Vet inte riktigt om jag kan smälta ännu en av Perssons tradiga deckare, men kanske om jag inte hittar något annat. Hittar också Gelert Tamas Det svenska hatet som verkar intressant. Jag gillade hans Lasermannen, även om den innehöll långa partier som inte riktigt hörde till boken.

Gillar Falkenberg och det här är femte hösten i sträck som jag är här. Stan växer så det knakar med idel nya höghus och turistbostäder. Färre tiggare än vid de senaste tillfällena, men nu är jag van vid de synnerligen hemska hemlösa i San Francisco och reagerar inte ens. Efter att ha sett en i det närmaste helnaken kvinna ligga utsträckt på trottoaren i San Franciscos IT-distrikt och bajsa mitt under morgon rusningen så blir man härdad.

falkenberg12

Det som slår mig mest är mörkret när det är molningt, och att man inte hejar på människor man möter på trottoarerna. Eller att man inte säger ursäkta eller varsågod i ICA-butiken när man möts i en smal passage mellan montrarna. Man säger överhuvudtaget ingenting till människor man inte känner.

falkenberg13

Har också spanat in att Falkenbergs fattiga invandrarområden ligger norrut medan de mer exklusiva områdena med Djursholmsliknande villor och hästuppfödning ligger i söder.

falkenberg10

När jag var sådär en 12-15 år avundades jag mina klasskamrater som alla verkade resa till västkusten med sina förmögna familjer.

Idag har jag gjort samma resa, fastän aningen längre, hela fem gånger. Man kan ta igen vad man missade vid vuxen ålder.

3 thoughts on “En novemberlördag i Falkenberg, snålblåst, höghus, påpälsade människor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *