Politik

Hur snabbt och hur radikalt kommer AI att förändra samhället?

AI, dvs den artificiella intelligensen har på några korta år seglat upp som ett orosmoln långt borta vid horisonten. Ett moln som långsamt närmar oss och får oss att undra hur våra liv kommer att gestalta sig när den artificiella intelligensen anländer och tar över allt fler jobb.

Men det är inte så enkelt. För det finns inte bara en AI utan oberäkneliga, och bara för att det redan finns artificiell intelligens så betyder det inte nödvändigtvis att den kommer ett ersätta människor. Det bästa exemplet är flyget som sedan länge använder autopiloter för att flyga planen över 90% av sträckan. Men där piloterna kommer att finnas kvar i decennier framöver. För att inget flygbolag skulle våra försöka flyga hundratals resenärer helt utan mänskliga piloter.

På ICA här i Falkenberg står jag fortfarande i kö för att få mina varor skannade av en expedit. Trots att det sedan minst ett decennium har funnits maskiner som lätt kan göra samma jobb.

Steve Lohr skriver i New York Times: A.I. Will Transform the Economy. But How Much, and How Soon?

An “AI Index,” created by researchers at Stanford University, the Massachusetts Institute of Technology and other organizations, released on Thursday, tracks developments in artificial intelligence by measuring aspects like technical progress, investment, research citations and university enrollments. The goal of the project is to collect, curate and continually update data to better inform scientists, businesspeople, policymakers and the public.

The McKinsey Global Institute published a report on Wednesday about automation and jobs, sketching out different paths the technology might take and its effect on workers, by job category in several countries. One finding: Up to one third of the American work force will have to switch to new occupations by 2030, in about a dozen years.

And in an article published in November by the National Bureau of Economic Research, economists from M.I.T. and the University of Chicago suggest an answer to the puzzle of why all the research and investment in A.I. technology have so far had little effect on productivity.

AI-teknologin är på frammarsch men det är en långsam och vinglig marsch som här och där får dramatiska effekter, men som på det stora hela ännu inte har hotat speciellt många jobb.

Och de jobb som har övertagits av datorerna har ofta inget med AI att göra, utan handlar om traditionell dataanalys, med SQL-databaser och allt snabbare datorer. AI handlar allt oftare om visuell igenkänning och språkigenkänning, där den dock fortfarande behöver hjälp från mänsklige experter.

Ett paradexempel är de förarlösa bilarna som utan tvekan kommer att bli verklighet om några decennier. Men det är ännu långt dit och vägen är inte spikrak.

Tom Simonite skriver i Wired att en viktig faktor är att företag måste vara redo att börja använda AI. vilket inte alla är: Google, Amazon Find Not Everyone Is Ready for AI

Ett område som är redo är sjukvården Stanforduniversitetet: CheXNet, maskininlärningsalgoritm bättre på att diagnostisera lunginflammation än röntgenläkare. Men även här så kommer det att behövas människor som skapar de algoritmer och neuronnät som används.

Ett jättespännande område men ingenting som kommer att hota speciellt många jobb inom de närmaste åren.

Ett bra exempel på hur ologisk världen fortfarande är hittade jag på Falkenbergs enda bokhandel tidigare idag. En tjock lunta som säkert var på över 1000 sidor som jag knappast hade kunnat ta med mig om jag velat. Har glömt titeln men givetvis finns den boken som e-bok. Och ändå så saluförs den i bokhandeln som tung pappersbok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *