Politik

Pratshowvärden Oprah Winfrey som Demokraternas nästa presidentkandidat?

Efter hennes nio-minuters tal på den 75:e Golden Globe Awards, så är miljoner demokratiska väljare nu eniga, dom vill ha Oprah Winfrey, en av USA:s mest kända pratshowvärdar, till demokraternas nästa presidentkandidat.

Jag kommer ihåg när den helt okunnige republikanske muskelknutten Arnold Schwarzenegger ställde upp som kandidat för guvernörsämbetet i Kalifornien. En talare från östkusten på ett IT-möte jag var på frågade vad kalifornienborna tyckte om det. Till hanns makalösa förvåning började en grupp tjejer i 20-årsåldern jubla och skrika sig hesa över Schwarzenegger. Som var den andra kändisen som guvernör i Kalifornien, efter Reagan.

Thomas Chatterton Wiliiams skriver i New York Times: Oprah, Don’t Do It

Dan Pfeiffer, a former senior adviser to President Barack Obama, doesn’t think the idea is far-fetched. “I slept on it and came to the conclusion that the Oprah thing isn’t that crazy,” he wrote on Twitter. Neither does Stedman Graham, her longtime partner, who told a reporter, “She would absolutely do it.”

I am not immune to Oprah’s charms, but President Winfrey is a terrible idea. It also underscores the extent to which Trumpism — the kowtowing to celebrity and ratings, the repudiation of experience and expertise — has infected our civic life. The ideal post-Trump politician will, at the very least, be a deeply serious figure with a strong record of public service behind her. It would be a devastating, self-inflicted wound for the Democrats to settle for even benevolent mimicry of Mr. Trump’s hallucinatory circus act.

Indeed, the magical thinking fueling the idea of Oprah in 2020 is a worrisome sign about the state of the Democratic Party. That Ms. Winfrey could probably beat those considered likely front-runners — Joe Biden, Bernie Sanders, Kirsten Gillibrand — is testament to how demoralized and devoid of fresh political talent the post-Obama party has become.

Till Winfreys försvar så har hon en utstrålning som så gott som alla ledande demokratiska politiker saknar med Hillary Clinton i ledningen.

Så om det är demokraternas enda chans att komma igen så varför inte?
Frågan är bara hur länge hon skulle överleva Donald Trumps attacker?

7 thoughts on “Pratshowvärden Oprah Winfrey som Demokraternas nästa presidentkandidat?

 1. Linda

  Jag tror inte att en talkshow host skulle bli en bra president. Hon måste ju vara en kompetent affärskvinna i och för sig som har en så lång och framgångsrik karriär bakom sig men har knappast kompetensen att leda världens mäktigaste land, så långe det nu är världens mäktigaste land men det lär det ju vara i något decennium till i alla fall. Problemet är att girighet, kortsiktighet och ibland medveten manipulation av allmänheten har gjort att folk inte längre litar på etablerade politiker. Om du har läst Al Gorges ”The assult on reason” så tycker jag att han är inne på något och verkade förstå det grundproblemet men han var lite naiv och trodde att internetforum skulle leda till vettigare och mer pålästa beslut, men folk lever ofta alltför mycket ”i nuet” i ett överhettat klimat där ”influensers” hela tiden försöker påverka via sociala medier också. Hela tiden med tanke på vad de själva vinner på kort sikt och utan någon tanke på konsekvenserna på längre sikt och så fick man president Trump. Jag svamlar och uttrycker mig dåligt som vanligt men rekommenderar i alla fall den boken om du inte har läst den för den är intressant. Jag kan inte svara på vad jag tycker att demokraterna borde göra i stället eller vem de borde välja. Jag tror att det antagligen kommer att bli kaos efter det svenska valet också och ingen kommer att få någon riktig majoritet.

  1. Lennart Post author

   Hej Linda, bra skrivet, och det är en fascinerande frågeställning om vem som blir en bra statsperson.
   Vilka kunskaper och färdigheter måste man ha? Kunskaper om ekonomi och juridik, om historia och sociologi osv.

   Erlander var en bra politiker, Palme betydligt mindre bra, Stefan Löfven inte alls dum. Lincoln var en mycket stor politiker, kanske den största USA någonsin haft, Trump den absolut värsta någonsin.

   1. Christer W

    Vem som blir bra är alltid okänt, det är endast handling och verkan som visar på det. Erlander var en nödlösning för annars hade striden stått mellan Möller och Wigforss, en strid som hade kunnat leda till partisplittring.
    När det gäller Palme har du nog läst Uppsala Nya Tidning för mycket, liksom andra borgerliga tidningar behandlade de palme som klassförrädare. Jag har genom åren sett många löp där tekniken GBA har används, en bild av palme och artikel med fullkomligt nonsens intill en bild och något uppseendeväckande och en skrämmande artikel. Ett koncept som går igen även i dag.
    När bilder av nationella katastrofer, svåra olyckor och annat skrämmande i us flankeras av en bild trump och en meningslös artikel upplever du gba-tekniken.

    1. Lennart Post author

     Christer, håller helt med dig om att handling och verkan är det som slutligen avgör om en politiker blir en bra statsminister, president eller någon annan typ av ledare.

     Den mest välmeriterade politiker kan visa sig bli en katastrof, typ Mona Sahlin. Om Palme kommer jag dock knappast att ändra åsikt. Mest för att han var så hätsk mot sina motståndare. Ett personlighetsdrag som sen också kom att kosta honom livet.

     1. Bosse

      Jag är något kluven vad gäller mina åsikter om Palme. Han var ofta både arrogant och överlägsen i sitt sätt mot politiska motståndare. Minns t.ex. hans ofta återkommande elaka “avrättningar” av Torbjörn Fälldin som väl egentligen var en hyvens karl. Å andra sidan var Palme också en briljant politiker med ett oerhört intellekt och därtill fullkomligt orädd. När Palme mördades var det något av ett systemskifte eftersom han var den siste (senaste) svenske politiker som hade mod nog att köra sin egen linje alldeles oavsett vad diverse stormakter och diktaturer ute i världen hade för agenda.

      Utan tvekan hade Sverige redan långt tidigare ett avancerat militärt samarbete med USA och NATO men rent politiskt vägrade Palme att böja sig för den amerikanska supermakten. Efter Palmes död blev Sverige på alla sätt en av USA:s vasallstater. Vissa påstår att det som skedde när Palme mördades var en planerad statskupp. Så långt vill jag inte gå men jag förstår att såna konspirationsteorier förekom, och fortfarande förekommer, med tanke på den omläggning av svensk utrikespolitik som blev följden av statsministermordet.

 2. Bosse

  Nja att välja diverse mediakändisar till presidenter, premiärministrar eller till andra maktpositioner i samhället är rent generellt ingen bra idé. De har mycket sällan den kompetens och erfarenhet som krävs och det hela brukar sluta på ett miserabelt vis.

  1. Lennart Post author

   Bosse, helt klart är det inte bra att välja mediakändisar till president. Men för demokraterna kan det bli räddningen i 2020 års presidentval. Vi får se. Däremot måste demokraterna vinna över de vita väljarna i mellanvästern och sydstaterna,, och det skulle do knappast göra med Oprah Winfrey.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *