Politik

Dataspelare, Bitcoin-minerare och grafikkort, dom bygger framtidens globala finanssystem

De mest avancerade datorprogrammen idag, i alla fall utanför militären och underrättelseorganisationerna, är inte AI utan dataspel. Så har det faktiskt varit i decennier och så kommer det säkert att förbli. Men AI och dataspel har något gemensamt, och det är de grafikprocessorer som man på båda områdena jobbar med. Och som är snabbare och effektivare än de vanliga processorer som ingår i de flesta tråkiga skrivbordsdatorer.

Men på sista tiden har en ny grupp it-entusiaster dykt upp som också dom har hjälpt till att driva upp priserna på grafikkort. Och det är de Bitcoin-entusiaster som sysslar med s.k. Bitcoin-mining, dvs att lösa avancerade kryptografiska problem för att få betalt i Bitcoin. Och dom som sysslar med att “minera” kallas på svenska “bitcoin-minerare”

Sarah E. Needleman skriver i Wall Street Journal: The Computer Part People Are Hoarding: ‘I Felt Like I Was Buying Drugs’. The race to create cryptocurrencies is driving up cost of one specific type of hardware that’s also prized by PC gamers

While most people buy computers off the shelf, some, especially gamers, build PCs from scratch, customizing them to their liking. Videogames today are so detailed and fast that players need top-notch graphics capabilities, so the cards are key.

Then people got into “mining”—which in many cases just so happens to require running software on a PC with high-end graphics capabilities. While gamers can get by with one card, miners prefer several, 5 or 6 per computer. All of a sudden, the market started getting low on cards.

The rapid rise in the value of bitcoin—it reached nearly $20,000 in December and gained about 2,000% in 2017, before coming back to earth this year—inspired people not only to invest in virtual currencies, but also “mine” them. Since generating bitcoin requires more computing might than PCs can manage, less-demanding kinds of virtual currency, such as one called ether, have started catching on.

Så om du undrar varför ungarna är så tysta och varför elräkningen har skjutit i höjden, så beror de antagligen på att dom har gett sig in på Bitcoin-minering, oh håller på att skapa framtidens globala finanssystem.

Och när dom väl har kommit upp i de sena tonåren så kan dom få vilket IT-jobb som helst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *