Lojban – USABloggen.se

7229316982_03b950f9e5_m-6432403

Dagens Białystok.

Esperanto skapades redan 1887 av ögonläkaren och språkforskaren L.L. Zamenhof för att lösa ett praktiskt problem. Zamenhof växte upp i det mångkulturella Białystok i nuvarande östra Polen, där man talade hela fem språk – polska, ryska, vitryska, tyska och jiddisch.

Så varför inte uppfinna ett andraspråk som skulle kunna förmå alla innevånarna i Białystok att prata med varandra?

Idag har engelskan för länge sen fyllt den plats som Zamenhof hade hoppats skulle fyllas av Esperanto. Men det betyder inte att det är helt lönlöst att lära sig Esperanto.

Signe Oskarsson skriver i Dagens Nyheter om Fredstanken en grundbult för esperanton – DN.SE

Continue reading

295774918_22495d5f53_m-3280285

Medan många skolor här i USA, däribland långt ner i sydstaterna, redan satsar stort på kinesiska, så verkar Sverige ännu inte riktigt ha insett vikten av kinesiskan för Sveriges framtida handel med Kina.

Vad många nog ännu inte inser är hur oerhört mycket enklare det har blivit att lära sig utländska språk tack vare Internet, sociala nätverk, radio, video, weblexikon, Google translate mm. Det går helt enkelt inte att jämföra med hur det var för några decennier sen.

Metta Fjelkner Och Tobias Krantz, skriver i Dagens Nyheter om Vi måste satsa på tyska och kinesiska i skolan – DN.SE

Continue reading

New arrivals står det på de nyanlända varorna på ICA när jag går förbi med min smartphone och netbook, yes svarar expediten när jag ställer en fråga, och tevekanalerna på den svenska teven är, vad jag kan se, till 90% amerikanska.

Att Svenskan befinner sig på snabb tillbakagång är knappast någon nyhet lika litet som att det endast är invandrarna som vi vill tvinga att lära sig svenska.

Ingen svensk med självaktning vill tala något annat än engelska, helst med amerikansk teve-brytning. Och medan Sverige-amerikaner vårdar sitt språk talar alla jäkla utlandssvenskar i Silicon Valley som jag har träffat engelska med varandra! Svenskan är det första man gör sig av med.

Per-Owe Albinsson skriver i Svenska Dagbladet om hur det svenska språket nu håller på att retirera: Svenska språket i fritt fall | Brännpunkt | SvD

I länder där engelskan har erövrat hög status har den trängt undan de inhemska språken. Se vad som hände på Irland och i de gamla kolonierna. Inte ens det stora Indien har lyckats återge de inhemska språken dess rättmätiga plats som samhällsbärande språk efter sjävständigheten. Engelskan har historiskt sett oftast trumfats igenom med tvång men i Sverige år 2009 verkar diverse företrädare frivilligt för denna utveckling. Ett större språk tenderar att äta upp ett mindre utan en genomtänkt språkpolitik.

Jag måste säga att det förvånar mig oerhört att inte Jan Björklund och Fredrik Reinfeldt redan har genomfört en språkreform där engelskan på sikt blir Sveriges nationalspråk.

Problemet är att om och när ett världsspråk stadfästs så kommer det antagligen inte att bli engelskan. Spanska talas i dag över hela det, nota bene, tvåspråkiga USA och jag har mycket svårt att tro att Kina kommer att gå med på att slänga kinesiskan till förmån för engelskan.

Om vi skall slänga svenskan gäller det alltså att välja rätt nytt språk. Engelskan är bara en av flera alternativ. Och vinnaren kan mycket väl komma att bli ett hybridspråk som Lojban som både kan förstås av människor och maskiner.

Länkar:

[tags]Lojban, Svenska, Engelska, Svengelska, Spanska, Språkförsvaret, Engelska i Sverige, [/tags]