FRA-lagen – Page 8 – USABloggen.se



Superdatorernas snabba utveckling. Klicka på bilden från sajten Top500 Supercomputers.

Storebror utan hörlurar: Sten Tolgfors

Ett råd som ges alla som är ute i skumraskaffärer får av advokater är att säga så litet som möjligt om de blir ertappade med fingrarna i syltburken eftersom de förr eller senare bara trasslar in sig i motsägelser.

Att Sten Tolgfors nu försöker lugna svenska folket med att säga det i alla fall inte går att avlyssna alla svenskar – med dagens teknologi – visar bara hur svårt FRA-gänget har att få sin historia att gå ihop.

Det där “med dagens teknologi” har jag lagt till själv vill jag inflika, men de är i alla fall det som är det viktiga i Tolgfors senaste försök att förklara det oförklarliga.

För datateknologin utvecklas oerhört snabbt och vad som var helt omöjligt för tre år sedan är en baggis idag.

Tolgfors visar återigen hur oerhört dåligt insatt han är i datateknologin. Bryr han sig ens?

Ta bara en så enkel sak om USB-diskar. Jag sitter här i min lilla villa en kilometer från Apples högkvarter omgiven av externa diskar på sammanlagt fyra terabytes, till en kostnad av under $500. Om ett år kommer jag med stor säkerhet att ha det dubbla.

Som vi kan se från bilden ovan från www.top500.org så växer superdatorerna i styrka snabbare än någonsin tidigare.

Mikael Holmström skrived i SvD om Sten Tolgfors senaste försök att förklara varför svenska folket inte behöver oroa sig för att bli avlyssnade: SvD » Inrikes » Tolgfors bemöter hård FRA-kritik

Det går inte att massavlyssna svenska folket. Det är tekniskt omöjligt, säger försvarsminister Sten Tolgfors som ansvarar för hur den nya FRA-lagen ska tillämpas.

Det har aldrig varit frågan om massavlyssning av svenska folket. Massavlyssning är inte tekniskt möjligt, inte juridiskt möjligt och inte heller praktiskt möjligt….

Vi bygger kontrollsystem för integritetsskydd som är så vattentäta som möjligt. Utrikesminister Carl Bildt har understrukit att han tack vare FRA kan uppträda med större auktoritet i utrikespolitiska ärenden.

Men konkreta exempel från modern tid där FRA spelat en avgörande roll kan Tolgfors inte ge – sådant hålls hemligt för främmande makt, säger han.

Men låt oss anta att Tolgfors talar sanning, att det inte går att massavlyssna hela svenska folket med dagens teknologi. OK, så hur stor del av svenska folket går det att massavlyssna med dagens teknologi?

Med tanke på att DDR:s STASI lyckades rätt bra redan på 1980-talet med en datateknologi som befann sig på stenåldern och före det med papper och penna så tror jag att man skulle kunna komma rätt långt med dagens svenska datateknologi.

Kineserna och Kubanerna lyckas ju också de rätt bra, liksom USA:s National Security Agency.

Precis som i Kina och på Kuba så gäller det ju hur som helst endast att avlyssna de mest aktiva i samhället, säg 25% av nio miljoner eller omkring 2.5 miljoner människor. Man kan ju strunta i alla gamla gubbar och tanter och barn under 15.

Vare sig svårt eller dyrt.

Sen är det alibi som presenteras av FRA-gänget mycket suspekt. Avlyssningen skall ske för att skydda de svenska trupperna i Afghanistan. Men vore det inte enklare att dra tillbaks de svenska trupperna än att bugga de stora svenska Internetväxlarna?

Och det sista alibit, att buggning av de svenska Internetväxlarna hjälper Carl Bildt “att uppträda med större auktoritet” är så löjeväckande att man undrar om FRA-gänget verkligen kör på alla cylindrar.

Ju mer han säger desto mer trasslar Tolgfors in sig. Det är rent beklämmande.

Som det stod i Blandaren: “Du får inte stjäla sylt olovandes Olof Anders, Gud har räknat sylten”. Gud har sannerligen räknat Sten Tolgfors sylt och det är ingenting som stämmer längre.

Texten till FRA-lagen FRA:s hemsida FRA på wikipedian

[tags] FRA-lagen, Hemlig avlyssning, Integritetskränkning, Sten Tolgfors, Försvarets Radioanstalt, Fredrik Reinfeldt, Lovön, Ingvar Åkesson, Swedish National Defence Radio Establishment[/tags]

Fredrik och Sten: Ni har många gånger sagt att svenska folket inte har något att oroa sig för om FRA-lagen, men ni har samtidigt inte varit speciellt framgångsrika på att förklara vad lagen egentligen går ut på.

Jag har läst lagtexten på regeringens webbplats men blir ändå inte klok på vad den tillåter och förbjuder: Regeringens proposition. 2006/07:63. En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet

Jag är övertygad om att ni lätt skulle kunna förklara lagen för svenska folket om ni eller någon av era rådgivare kunde svara på följande tio frågor.

1: Kan någon svensk medborgare bosatt i Sverige få sin Internettrafik avlyssnad av FRA utan ett föregående domstolsbeslut medan han befinner sig inom Sveriges gränser?

2: Kan någon svensk medborgare bosatt i Sverige få sin Internetrafik lagrad av FRA utan ett föregående domstolsbeslut medan han befinner sig inom Sveriges gränser?

3: Den fingerade Erik Svenson i Luleå mejlar till sin likaledes fingerade kompis Muhammad Nazif i Stockholm, också han svensk medborgare med Gmail vars mejlserver ligger i England.

Inga misstankar mot sändare eller motttagare föreligger. Inget domstolsbeslut finns för avslyssning.
Kan FRA spara meddelandena mellan de två?

4: Erik Svensson har ett VISA-kort vars server ligger i Tyskland. När Svensson handlar med sitt VISA-kort så går transaktionerna över Sveriges gränser. Har FRA rätt att spara eller lyssna på hans VISA-transaktioner utan

föregående domstolsbeslut?

5: Erik Svensson besöker ett svenskt sjukhus. Hans sjukjournal lagras på en Oracle-databas som ligger i Finland.
Eftersom Internettrafiken från sjukhuset till servern på port 1521 korsar Sveriges gränser, har FRA rätt att dechiffrera, lagra och läsa hans sjukjournal utan föregående domstolsbeslut?

6: Under vilka omständigheter kan FRA avlyssna svenska medborgare inom eller utanför Sveriges gränser utan föregående domstolsbeslut?

7: FRA:s amerikanska systerorganisation National Security Agency är intresserad av en palestinsk man som står i kontakt med den fiktive Muhammad Nazif i Stockholm. Kan FRA spara Muhammad Nazifs Internettrafik till och från den palestinske mannen utan ett föregående domstolsbeslut?

8: Kan FRA utan föregående domstolsbeslut överlämna någon information om svenska medborgare överhuvudtaget till NSA eller någon annan amerikansk eller annan utländsk organisation?

9: Vilken slags information får FRA spara och läsa som passerar över Sveriges gränser utan ett föregående domstolsbeslut:

Mellan två utländska medborgare, mellan en svensk och en utländsk medborgare, mellan två svenska medborgare varar en
befinner sig i Sverige och en utanför Sverige, mellan två svenska medborgare som båda befinner sig utanför Sveriges gränser, eller inte någon trafik alls där en svensk medborgare är inblandad?

10: Om svaret på de föregående frågorna är Nej eller aldrig, varför behövs då en ny FRA-lag?

Om svaret på de första nio frågorna är nej så kommer i alla fall jag att stödja den nya lagen och jag misstänker att motståndet i bloggosfären och i resten av Sverige skulle smälta till ingenting.

Mot den bakgrunden vore det väldigt intressant om någon inom regeringskansliet kan besvara de här frågorna antingen genom att kommentera eller per mejl.

Tack på förhand,

Lennart

PS: Illustrationerna är endast med för att göra artikeln litet mer läsbar.

Läs fler inlägg om FRA

[tags]FRA-lagen, FRA, Försvarets Radioanstalt, Fredrik Reinfeldt, Sten Tolgfors, Swedish FRA, Swedish National Defence Radio Establishment[/tags]

I skuggornas dunkel.

Det är inget fel på FRA-lagen säger Sveriges statsminister. Det är bara det att på grund av “det upphetsade mediaklimatet i landet” så går det inte att förklara vad lagen handlar om!

Dvs det är kritikernas fel att Reinfeldt inte förmår förklara FRA-lagen.

Lagen handlar inte om att avlyssna svenskar, endast utländska medborgare utanför Sveriges gränser.

När sedan FRA-anställda går ut och säger att FRA redan har avlyssnat svenska medborgare under många år, en ren och skär lögn enligt FRA-ledningen och Reinfeldt alltså.

MUF-ordföranden Niklas Wykman protesterar mot lagen men Reinfeltd avfärdar protesterna med att MUF och Wykman inte förstår vad lagen handlar om. Varför inte, är det för att Wykman är alltför dum eller lat för att läsa lagtexten?

De enda som tycks förstå vad lagen handlar om är Reinfeldt och Sten Tolgfors, men de kan inte förklara vad den handlar om för att kritikerna är för upphetsade.

Bara om kritiken bara tystnar så kan Reinfeldt någon gång i framtiden kanske, förklara vad den handlar om.

FRA-ledningen säger att vi skall lita på dom, vi behöver inga domare att pröva om en avlyssning är laglig för FRA-ledningen skulle aldrig avlyssna svenskar i alla fall. De skulle vägra. Och när FRA-anställda säger att man redan har avlyssnat svenskar i många år så vänder sig FRA-ledningen till SÄPO.

Alla pratar i munnen på varandra, kritiken avfärdas och om vi bara litar på Reinfeldt och FRA så har vi inget att vara rädda för, för vi har väl rent mjöl i påsen, har vi inte det? Det är ju endast de svenskar, förlåt utlänningar, som inte har rent mjöl i påsen som har något att frukta.

Det finns en intressant parallell till FRA-skandalen och den inträffade här i Silicon Valley för 14 år sedan.

På hösten 1994 skakades Intel och dess VD Andy Grove av en kris som hotade att utplåna hela företaget, en s.k. strategisk inflektionspunkt. En helt okänd matematiker hade upptäckt ett fel i Intels nya Pentiumchip och USA:s första Internetstorm växte snabbt till en tsunami.

Only the Paranoid Survive blev Andy Groves mantra efter krisen. Endast den ledare som är inte försöker sopa krisen under mattan, läs Fredrik Reinfeldt, utan personligen tar tjuren vid hornen och lägger alla korten på bordet, läs Andy Grove, kan klara krisen och rädda företaget.

När vi idag ser på FRA-krisen så ser vi att Fredrik Reinfeldt helt klart inte har läst Andy Groves bok. I hans senaste framträdande skyller han t.o.m. krisen på Socialdemokraterna! Alla har fel utom han själv.

Fredrik Reinfeldt framstår som en ledare som ännu inte förstår att det här är den allvarligaste krisen hittills under hans regeringsperiod. Han är fortfarande “in denial”.

Istället för att som Andy Grove lägga alla korten på bordet så kan han inte ens förklara vad lagen handlar om. Han motsäger sig själv, lagen handlar enbart om om att spionera mot utlänningar utomlands, men i så fall, varför behövs det någon lag överhuvudtaget?

FRA-direktörerna verkar förbluffade, förvirrade, förtvivlade över att folk helt enkelt inte litar att de
vill folkets bästa.

Vi är inte som STASI säger de med sårat raseri, vi spionerar inte på svenskarna, men på tal om det så har svenskarna redan varit avlyssnade i många år säger de. Av vem? Ja det är svårt att förklara.

Varken Reinfeldt eller Tolgfors verkar ha den ringaste aning om de tekniska detaljerna, om de ens är intresserade.

Den alltid lika fjäskande Carl Bildt säger att hemlig avlyssning gör det möjligt för honom att framträda med en pondus som han annars skulle sakna. Hemlig avlyssning som inte existerar alltså och han han kan inte ge något bra exempel. Det är alltför komplicerat, ens för hans blogg.

FRA förstår givetvis man varken vill eller får förklara vad det hela går ut på.

Mats Carlbom skriver i DN om FredriK Reifnedlts senaste slingriga försök att förklara FRA-lagen:
Reinfeldt försvarar FRA-lag

Trots den massiva opinionsstorm som krävt att lagen rivs upp, står han fast vid att det var rätt att anta den. Däremot har det varit omöjligt att förklara vad lagen handlar om, eftersom medieklimatet varit så upphetsat, säger statsministern.

..

Men försvarsunderrättelsetjänst riktar sig inte mot enskilda individer, utan mot utrikes företeelser av mer diffus art inom ramen för vår säkerhetspolitik, säger Fredrik Reinfeldt.

Svenskan skriver mer om statsministerns fumliga uttalande om FRA-lagen:Reinfeldt vill ha kvar FRA-lagen. Över sex miljoner protestmejl har skickats till riksdagen. Men statsminister Fredrik Reinfeldt tycker inte att FRA-lagen behöver ändras. Han menar att lagens kritiker inte förstått vad den går ut på.

Jag drar mig oförhappandes till minne den östtyske STASI-chefen Erich Mielkes sista framträdande i DDR:s “parliament” på hösten 1989:

His final Kafkaesque appearance before the East German parliament in autumn 1989, as he announced to an astonished public: “I love you all anyway”, was the expression of this deeply internalised self-understanding exaggerated to absurdity.

Så varför tvivla på Reinfeltd, Tolgfors och FRA och deras hemliga avlyssning, de älskar oss ju?

Läs fler inlägg om FRA

[tags]FRA-lagen, STASI, Illegal avlyssning, FRA, Försvarets Radioanstalt, Fredrik Reinfeldt, Sten Tolgfors[/tags]

Tidigare protester mot FRA-lagen.

Som redan har rapporterats i svenska pressen, b.la. av Erika Svantesson i DN: Pakt nära om utbyte av persondata så är FRA-lagen bara en del av en större strategisk offensiv för drastiskt utökad avlyssning av alla svenskar.

Svenskar må, som Susanne Jacobsson skriver i DN marschera mot FRA-lagen Demonstration mot FRA-lagen i Göteborg men det står tyvärr klart att regeringen av någon anledning som man inte vill deklarera mer eller mindre helt följer George Bush i den här frågan.

Den inte helt överraskande nyheten om att FRA-lagen är en del av något mycket större kommer från New York Times.

Charlie Savage skriver i New York Times om hur uppgifter om avlyssnade svenskar kommer att skickas till USA U.S. and Europe Near Accord on Privacy – NYTimes.com

The United States and the European Union are nearing completion of an agreement allowing law enforcement and security agencies to obtain private information ” like credit card transactions, travel histories and Internet browsing habits ” about people on the other side of the Atlantic Ocean.

The potential agreement, as outlined in an internal report obtained by The New York Times, would represent a diplomatic breakthrough for American counterterrorism officials, who have clashed with the European Union over demands for personal data. Europe generally has more stringent laws restricting how governments and businesses can collect and transfer such information.

En nyss pensionerad FRA-direktör Anders Wijk har gått ut med ett lugnande budskap om att vi alls inte behöver oroa oss över att bli övervakade för vi är redan övervakade – som Hans-Henrik Rönnow skriver i DN: Din trafik avlyssnas även utan FRA-lagen:

I övrigt måste vi kunna lita på att en statlig myndighet följer lagen. Och vi måste kunna lita på att de som övervakar gör sitt jobb.

Det här är, med tanke på de erfarenheter vi har härifrån USA just med illegal avlyssning, rena struntpratet för att inte säga lögnen, speciellt med tanke på att FRA-lagen kringgår de svenska domstolarna som skulle kunna garantera att den hålls innanför lagen.

Nuvarande FRA-chefen Ingvar Åkesson
Vi är ensamma i det här

–Det skulle alltså vara kommunikation mellan personer som utgör hotet, talibaner främst, om aktiviteter som de planerar.

Talibanerna behöver alltså mejla till varandra om ett planerat attentat mot svenska trupper. Mejlet behöver sedan passera en kabel just vid Sveriges gräns – och där ska det snappas upp av FRA.

Problemet med en sån här lag, som vi redan vet härifrån USA är att hur mycket Fredrik Reinfeldt och dagens FRA-chef än försöker övertyga oss om att det inte är något farligt med att bli avlyssnade så kommer en dag en mycket tuffare statsminister att be FRA att spana in en mängd svenskas. FRA-chefen kommer att vägra, kanske, och han kommer då att ersättas av en ny chef som är beredd att utföra uppdraget.

Det är därför det är så oerhört viktigt att man först måste gå till domstol. FRA-chefen vinklar sanningen på ett synnerligen oroväckande sätt.

Till sist, de exempel man drar, från ockupationen av Afghanistan, visar som jag ser det att FRA-lagen är den del av regeringens engagemang i George Bushs Krig Mot Terrorismen”. Vilket bör oroa oss speciellt eftersom vi nu vet att uppgifter om svenska medborgare kommer att överföras till USA.

Läs fler inlägg om FRA

[tags]Silicon Valley, IT, Datorer, Datavetenskap, Dataföretag, Hårdvara, Mjukvara, Programmering, Web 2.0, Mashups, Media, Facebook, Google, Illegal avlyssning i Sverige, FRA-lagen, Sten Tolgfors, Försvarets Radioanstalt [/tags]

FRA-lagen är så lik Bush-regeringens här i USA att vi har all anledning att fråga oss om regeringen inte kommer att följa USA-regeringen ännu ett steg på vägen till det totala avlyssningssamhället.

Regeringen Reinfeldt har varit så öppen om att stärka det “Transatlantiska sambandet” att det finns all anledning för oss att uppmärksamma att FRA-lagen inte skulle bli speciellt effektiv annat än om man också börjar kontrollera laptop- och USB-diskar vid gränsen.

Det gör man redan här i USA, och det är helt logiskt eftersom det är möjligt att föra med sig stora datamängder på allt mindre USA-diskar.

Austin Bogues skriver i New York Times om de amerikanska FRA-lagarna:
Laptop Searches in Airports Draw Fire at Senate Hearing

Advocacy groups and some legal experts told Congress on Wednesday that it was unreasonable for federal officials to search the laptops of United States citizens when they re-enter the country from traveling abroad.

Civil rights groups have said certain ethnic groups have been selectively profiled in the searches by Border Patrol agents and customs officials who have the authority to inspect all luggage and cargo brought into the country without obtaining warrants or having probable cause.

IT-tekniken utvecklas med rasande fart och det betyder att FRA-lagen också kommer att utvecklas och bli alltmer närgången allteftersom det tillkommer nya metoder att transportera data in och ut från Sverige.

FRA-lagen som den står idag kommer med all säkerhet att bli allt mer finmaskig och närgången framöver. Det är tyvärr något vi får vänja oss vid.

Läs fler inlägg om FRA

[tags] Silicon Valley, IT, Datorer, Datavetenskap, Dataföretag, Hårdvara, Mjukvara, Programmering, Web 2.0, Mashups, Media, Facebook, Google, FRA-lagen, Hemlig avlyssning, Integritetskränkning [/tags]

Rekonstruktion av FRA:s avlyssningssystem

Låt mig börja med litet bakgrund: Jag delar helt Peter Bauhns åsikter, han är professor i praktisk filosofi vid Högskolan i Kalmar, när han i SvD skriver om FRA-lagen att: Stötande att jämställa vänner och fiender:

Att jämställa vänner och fiender som man gör när man behandlar allas korrespondens som potentiellt misstänkt är stötande. Man skulle istället kunna tänka sig mer riktade insatser, där individer och grupper som uttryckligen tar avstånd från och hotar medborgarnas politiska frihet, som till exempel militanta nazister, kommunister eller jihadister, blir föremål för spaning i förebyggande syfte.

Om man uttryckligen avvisar de rättigheter och skyldigheter som följer med det demokratiska medborgarskapet, så har man också förverkat sin rätt till det omgivande samhällets tillit. Men ingen annan har förverkat denna rätt.

Dvs FRA bör ha rätt att avlyssna misstänka kriminellas Internettraffik, men endast efter domstolsprövning. Men Fredrik Reinfeldt har alltså infört en lag som gör det möjligt för FRA att avlyssna oss alla utan domstolsprövning, precis samma system som redan finns i Kina, Saudi Arabien och Kuba. I sanning en grotesk utveckling.

Hur kommer avlyssningen att ske rent praktiskt? Det är egentligen inte svårt att luska ut eftersom om man kan litet om nätverk och databaser. Här är min hypotes:

FRA kommer att använda sig av kommersiella produkter FRA köper från Silicon Valley på samma sätt som dess amerikanska systerorganisation NSA.

Längst fram s.as. lägger man in hemliga bakdörrar till de stora Internetväxlar genom vilken all svensk Internettrafik flyter.

Därifrån laddas informationsflödet ner i gigantiska databaser. Databaserna är helt vanliga kommersiella s.k. relationsdatabaser arrangerade för att optimisera sökning på mängder med nycklar. Det är inte svårt att rekonstruera hur en sådan databas bör se ut.

Några av de viktigaste nycklarna är de s.k. Well known ports som definierar all Internettrafik, som port 20 och 21 för FTP, när man skickar en fil från end dator till en annan, 25 för SMTP, dvs epost som skickas mellan olika mejlservrar, 80 för när vi surfar på webben osv.

Om du t.ex. loggar in hos banken och bankens system använder Windows RDP-protokoll över TCP port 3389 så vet FRA omedelbart hur de skall tyda den datan. Men först måste de givetvis dechiffrera den.

Varje port har ett kommunikationsprototokoll och FRA har moduler som vet hur man läser trafiken på varje port. För varje port har man flera moduler som är sammankopplade: en som dechiffrerar den krypterade datan, en annan som sedan automatiskt tyder kommunikationsprotokollet och en tredje som sedan läser texten i transaktionerna.



Sedan när man väl kan läsa texten så använder man sig med största säkerhet av ett kommersiellt amerikanskt analysprogram från Narus här i Silicon Valley för att leta efter nyckelord i texten. Allt detta sker automatiskt utan mänsklig inblandning.

Det här handlar alltså om betydligt mer än enbart mejl.

Eftersom de flesta Internetanvändare använder dynamiska IP-addresser så måste FRA kunna spåra dessa till enstaka individer. Precis hur det sker kan vi tala om en annan gång.

Vad FRA letar efter är med stor säkerhet främst två saker: om du läser en av de många webbsajter som drivs av islamiska fundamentalister (dock tror jag inte ett ögonblick att de bryr sig om om du läser webbsajter som drivs av kristna fundamentalister) och 2) om du skickar pengar till människor i den muslimska Mellanöstern

De använder sig av något som mest liknar artificiell intelligence för att sätta samman grupper av söktermer som SQL-frågor som de sedan stoppar in i Narus. Själva sökandet sker sedan automatiskt och fram kommer en lista över misstänka kommunikationer.

Om det rör sig om epost eller surfning så matchas dessa sedan med namnen på de som äger Internetabbonnemanget och Säpa kopplas in.

Men obs, eposten är endast en liten del av all trafik som kollas.

Hur många svenskar kommer att fångas i nätet och hur mycket samarbetar FRA med CIA och NSA?

Jag skulle misstänka att omkring två-tre tusen svenskar kommer att fångas i nätet varje år och att av dessa kommer säg 250 att detaljgranskas av Säpo. Av dessa är säkert ett 50-tal traditionellt kriminella som MC gäng och resten är helt vanliga svenskar som råkade kikade på fel webbsajt eller stod i kontakt med fel person. Eller helt enkelt har fel namn., eller av okänd anledning,s om senator Ted Kennedy eller några nyfödda barn här i USA som har fått flygförbud. Ett förbud som senare upphävdes.

Det är dessa helt oskyldiga personer som kommer att få sin personliga integritet kränkt och kanske vägras anställning eller få flygförbud eller bli avlyssnade under många månader eller år.

Hur många terrorister kommer man att upptäcka? Inte många, men man kommer säkert att byta information om Islamska fundamentalistiska webbsajter med USA:s National Security Agency och där kan man säkert bidra med något i USA:s Krig mot Terrorismen.

På sikt för vi anta att flera tusen oskyldiga svenskar kommer att få sin personliga integritet kränkt och helt i onödan hamna i Säpos arkiv på grund av den här lagen. Du kan bli en av dom.

Hjälper det att man krypterar sin epost? Det är en komplicerad fråga. Låt mig ta upp den i ett senare inlägg.

Till sist: det här är alltså en s.k. reverse engineering av FRA:s avlyssningsystem. Ungefär såhär måste det se det ut i det stora hela. Ett mycket avancerat system, skött av skickliga yrkesmänniskor.

Senaste om FRA-lagen:

SvD – Senaste nytt om Nya krav om FRA i höst :

Turerna kring FRA-lagen fortsätter. Interna borgerliga kritiker tänker i höst pressa regeringen till ytterligare eftergifter.

Sahlin vill riva upp FRA-lagen
Nu tar den juridiska aktivismen vid

Läs fler inlägg om FRA

[tags] Silicon Valley, IT, Datorer, Datavetenskap, Dataföretag, Hårdvara, Mjukvara, Programmering, Web 2.0, Mashups, Media, Facebook, Google, Illegal avlyssning i Sverige, FRA-lagen, Sten Tolgfors, Försvarets Radioanstalt [/tags]

Ett sista inlägg om den vedervärdiga FRA-lagen så skall jag återgå till att skriva om Silicon Valley och USA.

Många tror att det bästa sättet att skydda sig mot att bli avlyssnad av FRA är att använda ett krypteringsprogram som PGP. Det är visserligen bättre än ingenting men vi får tyvärr anta att FRA antagligen kan lösa PGP med eller utan hjälp från George Bushs National Secuity Agency i Bethesda i Maryland.

M2 Micro Memory Stick. Används för att kringgå Kina:s och på Kuba:s FRA.

Kom ihåg, att stärka “den transatlantiska länken” är ett viktigt mål för regeringen Reinfeldt.

Men svaret på hur man skyddar sig mot FRA finns faktiskt i regeringens programförklaring för den illegala avlyssningen, nämligen att den skall skötas av datorer och inte av människor. Svenska Staten har helt enlelt inte råd att anställa de tiotusentals hemliga poliser som skulle behövas för att granska alla infångade meddelanden för hand.

Och det finns vissa uppgifter som datorer ännu så länge är mycket dåliga på och en av dom är att tyda bilder.

Så om jag skickar dig ett mejl med bilden ovan så kommer FRA:s superdatorer inte att kunna tyda meddelandet. Inte utan att anlita vanliga människor alltså.

Den s.k. Optical Character Recognintion-teknologin har visserligen avancerat väldigt snabbt de senaste åren och jag har själv erfarenhet av den, men det är ännu svårt för dataprogram att tyda s.k. Captchas och helt vanliga bilder. En enkel rebus skulle vara ännu bättre.

Även om bilden ovan kanske är litet väl enkel så kan den lätt göras mycket mer svårtydd genom att vända visa bokstäver upp och ner och bak och fram osv.

Man kan också baka in text i vanliga jpg-bilder eller datakod eller i musik-filer med en enkel hexadecimaleditor. Det är t.ex. så som Javaspråkets magiska nummer CAFE BABE har skapats i början på pkod-versionen av varje Java-program.

Man kan också göra det i HTML-filer.

Ett annat sätt är att använda kommunikationsprodukter som Open VPN som jag kommer att skriva mer om under sommaren.

Intressant nog kan det faktiskt kan vara säkrare att återgå till att skicka gammaldags brev om man absolut vill vara säker på att FRA inte skall läsa vad man skriver.

Vi kan också lära oss mycket från dissidenterna i Kina och på Kuba. Dvs man använder små kompakta USB-diskar eller t.om. s.k. flash-minne som M2 Micro Memory Stick, se ovan, som går från hand till hand för att förmedla meddelanden som man inte vill att den hemliga polisen skall läsa.

Jag måste erkänna att jag aldrig i mina vildaste drömmar hade trott att man skulle behöva tänka på såna här saker i Sverige, men så har det alltså blivit.

Tur att man växte upp bland de ryska och kinesiska dissidenterna.

Läs fler inlägg om FRA

[tags] Silicon Valley, IT, Datorer, Datavetenskap, Dataföretag, Hårdvara, Mjukvara, Programmering, Web 2.0, Mashups, Media, Facebook, Google, Illegal avlyssning i Sverige, FRA-lagen, Sten Tolgfors, Försvarets Radioanstalt [/tags]

Den bild av Fredrik Reinfeldt och Sten Tolgfors som har framtonat de senaste dagarna är av två politiker som har förlorat kontakten inte bara med folket utan också med verkligheten.

Det står helt klart att de inte har den ringaste aning om vilka krafter de kommer att släppa loss när de nu ger FRA frihet att samla in all information om alla svenskar som flyter över de väldiga Internetväxlar som binder samman alla telekommunikationer i hela Sverige. Som jag redan har skrivit så är epost och mobilsamtal endast en pytteliten del av all den personinformation som nu kommer att lagras på FRA.

Kreditkort, sjukjournaler, Internetköp, bankärenden, skolbetyg, allt kommer, om det inte redan gör det att gå över Internet och in i FRA:a gigantiska databaser. Ett övervakningssamhälle där alla är skyldiga tills de kan bevisa sin oskuld, ett övervakningssamhälle där FRA kommer att veta mer om dig än du själv gör.

Utvecklingen på Internet- och IT-området går med hisnande fart just nu allteftersom alltmer data flyttas till ständigt växande datakablar på Internet. Igen, epost är bara en första lilla början.

Orwell hade ett ord för det här samhället: 1984. Nu, 24 år senare är det på väg att bli verklighet i Sverige av alla platser.

Frihet och liberalism är avlyssning. Ingen har rent mjöl i påsen. Avvikande åsikter är terrorism.

Gamla ärrade spionexperter från Sovjet och DDR kommer att skaka på huvudet åt de resurser som de själva aldrig kunde drömma om.

Roll over Palme, Sten Tolgfors kommer att tas emot i Havana som en sann broder till den Kubanska revolutionen.

Så här skriver Daniel Alsèn på Politikerbloggen: FRA-betänkande klart

Det har gått med rekordfart. På bara några få timmar har utskottets arbete resulterat i ett så kallat tillkännagivande till regeringen — en beställning på delar man vill se i den proposition som regeringen lämnar till riksdagen i höst. – Detta är ett hafsverk, säger utskottsordföranden Anders Karlsson (s) till TT. Själva lagförslaget är i grunden precis detsamma som riksdagen skulle ha rösta om på onsdagsmorgonen.

– Det här är rent spel för galleriet, säger Anders Karlsson.

Precis som George Bush så kommer Reinfeldt med stor säkerhet att gå till historien som den mest katastrofale av alla svenska statsministrar. Mannen som tog ifrån oss vår personliga integritet.

Läs fler inlägg om FRA

[tags] Silicon Valley, IT, Datorer, Datavetenskap, Dataföretag, Hårdvara, Mjukvara, Programmering, Web 2.0, Mashups, Media, Facebook, Google, Illegal avlyssning i Sverige, FRA-lagen, Sten Tolgfors, Försvarets Radioanstalt [/tags]

FRA-lagen som kommer att förvandla oss alla till terroristmisstänkta kommer alltså att klubbas igenom av en arrogant riksdagsmajoritet om några dagar om inte tidigare.

Istället för att tillsätta en expertgrupp med IT- och juridiska experter så kommer regeringen tydligen att ge tvivlarna det fikonlöv de behöver för att rösta ja.

Så går det till i det fria Sverige.

Hanne Kjöller skriver på ledarplats i DN: En halv seger och en dubbel förlust

För en återremittering med krav på integritetsskapande åtgärder gör förstås ingenting åt själva grundproblemet. Försvarsminister Sten Tolgfors må utlova aldrig så många lager överrockar, det är samma kropp under i alla fall.

Löftena om stärkt skydd för den enskilde i form av en kommission, en ny myndighet och ytterligare ett kontrollorgan rubbar inte det faktum att Sverige går från att avlyssna människor som är misstänkta för ett brott till att avlyssna människor som inte är misstänkta för något brott. Det är där paradigmskiftet ligger. Det är i detta den stora kränkningen av den personliga integriteten ligger.

Man undrar vad det är som ligger bakom den oerhörda brådskan och speciellt vad den “transatlantiska kopplingen” är mer i detalj.

För den här lagen kommer att göra det möjligt för Fredrik Reinfeldt att marschera skuldra med skuldra med George Bush i “Kriget mot Terrorismen” ett krig som nu alltså förvandlar det tidigare fria Sverige till ett av världens mest hårdavlyssnade samhällen.

För nu är vi alla terroristmisstänkta i det liberala Sverige.

Läs fler inlägg om FRA

[tags] Silicon Valley, IT, Datorer, Datavetenskap, Dataföretag, Hårdvara, Mjukvara, Programmering, Web 2.0, Mashups, Media, Facebook, Google, Illegal avlyssning i Sverige, FRA-lagen, Sten Tolgfors, Försvarets Radioanstalt [/tags]

Det är lätt att vara hjälte när inget står på spel, som ens karriär.

Jag måste erkänna att jag är djupt chockad över våra riksdagsmän som inte verkar våga säga nej till att avskaffa en av grundpelarna i den svenska demokratin.

Har de inget civilkurage, ingen egen mening ingenting mellan öronen? Svaret verkar vara ett rungande nej. De tänker inte själva och de är stolta över att de inte gör det.

Som SvD skriver: Pressad Federley gav inget besked

Samtidigt var det en påtalat plågad Fredrick Federley (c) som ställde sig i talarstolen. Han har tidigare ställt sig negativ till lagen. Han inledde sitt anförande med att tala om vilka våndor en riksdagsman kan möta.

– Man kan göra rätt och göra fel, man måste göra svåra avväganden för att fatta detta mycket, mycket svåra beslut.

Han säger att signalspaning kan behövas – men inte på det här sättet.

Fan i helvetet vånda, svårt beslut! Du har en Ja knapp och en Nej-kapp och du trycker på Nej-knappen, vad sjutton är det för svårt med det?

Du menar på allvar att när du fick chansen att försvara den frihet du alltid säger dig värna om så fegar du och röstar för hemlig avlyssning av svenska folket utan att ens vara insatt i konsekvenserna?

IT-kunniga och juridiker är så ense som de någonsin kan vara om att det här är en grotesk lag som inte har någon som helst plats i den svenska demokratin. Vånda, vad sjutton är det att våndas över?

Jag har aldrig sett en moralisk kortslutning så massiv som den i Sveriges Riksdag idag.

“Speak för England” brukar man säga i det engelska parlamentet. Finns det ingen enda riksdagsman som kan tala för Sverige och inte bara för sina partinintressen i den viktigaste rätts- och integritetsdebatten i mammanimme?

Läs fler inlägg om FRA

[tags] Silicon Valley, IT, Datorer, Datavetenskap, Dataföretag, Hårdvara, Mjukvara, Programmering, Web 2.0, Mashups, Media, Facebook, Google, Illegal avlyssning i Sverige, FRA-lagen, Sten Tolgfors, Försvarets Radioanstalt [/tags]



Klicka på bilden.

Jag har mest belyst FRA-lagen från ett IT-perspektiv men det är intressant att se att jurister är precis lika förfärade över lagen som IT-experter.

Mark Klamberg sågar FRA-lagen i Dagens Juridik: Jurister bör frukta FRA-lagen – Dagens Juridik

Den praktiserande juristen måste förstå att det handlar om avlyssning utan domstolsprövning, oberoende förhands – och efterkontroll och effektiva rättsmedel saknas vid överträdelser. Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet, har pekat på att begrepp som advokatsekretess och meddelarskydd därmed riskerar att få ett illusoriskt innehåll.

Kommunikation via telefon- och internet mellan advokat och klient kan komma att fångas upp av FRA:s spaning och hamna på en handläggares bord. Förespråkarna för lagen skulle svara att i sådana situationer kommer meddelandet att raderas, men kränkningen av sekretessen har redan inträffat. Handen på hjärtat, har du förtroende för att handläggarna vid FRA alltid kommer att följa instruktionerna och aldrig lämna er kommunikation till obehöriga?

Det verkar nu på tisdagskvällen svensk tid som om Sveriges riksdag i morgon kommer att förvandla Sverige till västvärldens mest finmaskiga övervakningssamhälle.

Sverige utan personlig integritet. Så var det med den månghundraåriga svenska friheten.

Läs fler inlägg om FRA

[tags] Sverige, Sweden, Fredrik Reinfeldt, Sten Tolgfors, FRA-lagen, Integritetskränkning, Hemlig avlyssning i Sverige, Bugging in Sweden[/tags]

Vem bryr sig om om vi förlorar våra demokratiska rättigheter om vi kan titta på fotboll!

Jag hade trott att nu när regeringen om bara ett par dagar kommer att införa hemlig avlyssning av hela svenska folket så skulle tidningarna vara fyllda med protester, allmänheten skulle demonstrara i hundratusentals utanför Riksdagen.

Men det märkliga är att när de styrande verkligen lägger manken till att ta ifrån svenska folket den frihet som vi i alla fall har åtnjutit i rätt många år så är det enda som pressen och folket bryr sig om – fotboll.

Nu kan ingen i Sverige någonsin komma och klaga på tyskarna för att de inte gjorde mer för att stoppa nazisterna när Hitler med ett pennstreck slängde deras demokratiska rättigheter på historiens skräphög.

Äsch, vad skall vi med demokrati till, vi har ju rent mjöl i påsen, och det är klar att vi litar på regeringen.

Jag mäste erkänna att jag först trodde att det här var ett sommarskämt. Men det är tydligen blodigt allvar. Den frihetsälskande Moderatledda regeringen med frihetsikoner som Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund och Maud Olofsson, som alla påstår sig värnar för friheten håller på att nedmontera den svenska demokratin genom att införa en nästan exakt kopia av George Bushs spionsamhälle i Sverige!

Det är först de senaste dagarna som jag med lupp har lyckats hitta några som helst artiklar om det största hotet mot den svenska demokratin sedan Andra Världskriget och antagligen sedan ännu längre tillbaks.

Tobias Olsson skriver i om SvD Inrikes Bloggosfären i uppror över FRA-lag

På onsdag i nästa vecka röstar riksdagen om regeringens proposition om en anpassad försvarsunderrättelseverksamhet . Enligt lagförslaget ska bland annat Försvarets radioanstalt, FRA, få rätt att läsa mejl, fax och sms som passerar Sveriges gränser genom kablar. Men kritiken mot förslaget tilltar allt mer.

TT skriver om hur det nu visar sig att FRA precis som NSA här i USA redan sysslar med olaglig avlyssningsverksamhet: SvD » Inrikes » FRA anklagas för olaglig datalagring

Försvarets radioanstalt (FRA) ska ha spanat på personerna trots att uppgifterna inte har gällt terror, eller liknande, vilket krävs för att de ska få lagras. Personerna som avlyssnats var bland annat personer inom föreningar och företag som hade kontakt med Ryssland.

Den anonyma anmälaren ifrågasätter huruvida FRA haft stöd av lagen för sin verksamhet när uppgifterna sparats, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Det här är ju inte klokt! Nu när vi här i USA kan se de katastrofala resultaten av George Bushs spionsamhälle.

Bara ett exempel: Flera tusen helt oskyldiga amerikaner, däribland senator Ted Kennedy och nyfödda barn har fråntagits rätten att flyga. Varför? Det kommer FRA inte att tala om. Ni har inte rent mjöl i påsen! Ni är misstänkta för att inte vara patriotiska nog. Välkommen till Kafkas Sverige!

För hand i hand med den här illegala avslyssningen går hemliga listor över misstänkta medborgare, det är ni och jag, som utan orsak vägras flyga. Tro inte att det inte är en del av Reinfelds förslag för det är det med stor säkerhet.

Och den som en gång har hamnat på en sån här spärrlista kommer aldrig, hur länge de än lever, att tas bort. De kan, som Ted Kennedy, ges tillstånd att flyga trots att de är med på listan, men kvar på listan står de livet ut.

Men som en klar majoritet av det svenska folket tydligen säger, stöd oss inte för vi tittar på fotboll. Och de som inte säger det säger, “ja men jag har rent mjöl i påsen, jag har ingenting att frukta”.

Jag drar mig till minnes att det var precis vad judarna sade i Tyskland.

Men det är klar, fotboll är viktigare.

Så tidningen ovan kanske har rätt ändå. Mardrömsslutet, det låter precis vad det svenska folket är på väg emot nu i veckan. Ledda av den frihetsälskande regeringen.

Läs fler inlägg om FRA

[tags] Sverige, Sweden, Fredrik Reinfeldt, Försvarets Radioanstalt, Illegal avlyssning i Sverige, FRA[/tags]