Kina – Page 2 – USABloggen.se

Donald Trump defends his recent phone call with Taiwan’s president https://t.co/tNSWpiq1Mt

— The New York Times (@nytimes) December 11, 2016

När min trevliga moster ännu var vid livet så förfasade hon sig, med rätta givetvis, över att unga kraftiga busar gav sig på gamla tanter ute på stan för att stjäla deras pengar. Varvid jag svarade att du tror väl inte att unga kraftiga busar ger sig på andra unga kraftiga busar som kan försvara sig. Det är klart att dom ger sig på dom svagaste som finns, nämligen gamla tanter.
Läs mer här

Silicon Valley’s Culture, Not Its Companies, Dominates in China – @nytimes https://t.co/hiFsGkBbid

— William Jensen (@UnstoppableWill) December 5, 2016

Paul Mozur har skrivit en mycket insiktsfull artikel om det inflytande som Silicon Valleys Startup och IT-teknologi har i Kina, dess koncept och öppna kod-kultur, samtidigt som de kinesiska myndigheterna har hållit Silicon Valleys IT-företag borta från Kina.

Jag pratar själv ofta ed kinesiska IT-ingenjörer och kan intyga att dom använder precis samma mjukvara och agila startupkultur som man gör i Silicon Valley. Ett bevis på att mjuk makt inte alltid betyder att man omfamnar amerikanska företag.

Paul Mozur skriver i New York Times:
Läs fortsättningen här

Donald Trump Thrusts Taiwan Back on the Table, Rattling a Region – The New York Times https://t.co/CKDg1xfJEP

— Eddie Du (@Edourdoo) December 4, 2016

När Donald Trump sa att han ville göra USA stort igen så handlade det mest om att bryta med president Obamas försiktiga utrikespolitik och låta rallarsvingarna flyga. Som genom att ta ett gratulationssamtal från Taiwans (kvinnliga) president Tsai Ing-wen. Något som är så mycket tabu som man kan föreställa sig i USA:s relationer med Kina.

Vad Trumps tilltag visar Kina är att dom inte kommer att kunna lita på USA under de närmaste fyra till åtta åren, och att dom redan nu måste vidta åtgärder för att skydda sig från det nya “stora” USA.

Att USA-högern samtidigt jublar visar Trump hur lätt det är för honom att vinna poäng i USA även mot Kina.
Det enda problemet är att Kina nu kommer att ge igen, och hämnden är som bekant ljuv.

Det minsta man kommer att kräva är en öppen ursäkt från Trump. Det var något som Kina tvingade George Bush att göra , och det kommer Donald Trump förr eller senare också att få göra.

Pressklipp:

DN, DN1

Meitu of China, Built on the Selfie, Could Be Worth $5.23 Billion in I.P.O. https://t.co/2vhiX2JNfg #USA #US #USBiz

— #USBiz 🇺🇸 (@USA_Biz) December 2, 2016

Kinas uppstartföretag Meitu med högkvarter i Xiamen i Fujianprovinsen bara några kilometer från Taiwankontrollerade Jinmen-ön, med en Selfie-app grundades så sent som 2013 och är redan värd mellan fyra och fem miljarder dollar. Ett bra exempel på hur dynamisk den kinesiska IT-marknaden är. Och hur triviala uppstartföretag ofta är, för att sedan, med hjälp av sina miljarder, expandera i nya riktningar, som amerikanska Snapchat.
Läs mer här

#Stockholm #Goteborg #Malmo Taiwan kan bli först i Asien med samkönade äktenskap https://t.co/X42o47pvmg

— TLVRP Sweden Norway (@TLVRP_SVNO) October 28, 2016

Jag vet inte vad de gamla maoisterna skulle säga om det fortfarande var i livet, de som såg Taiwan som en fascistisk stat som snabbast möjligt borde införlivas i det folkdemokratiska Kina. Det Kina som dom alla älskade mer än något annat och som enligt dom var det mest jämställda samhället på jorden.
Läs vidare här

4789621591_3e2d22c2aa-2740495

Kan dagens kinesiska regim kombinera den senaste IT-teknologin med ett hopkok på maoism och förtryck, ja då kan Kina mycket väl komma att bli världens största supermakt om några decennier. Själv tvivlar jag på det. Vilket inte betyder att jag imponeras av den kinesiska IT-industrin och speciellt den mobila versionen. Som idag är den största i världen. Och medan EU helt och hållet struntar i att ge sig in på den väsentliga molnmarknaden så satsar Kina stort just på molnen. Bl.a. med ALibabas Moln

Just nu så satsar kinesiska städer som Hangzhou stort på s.k. inkubatorer och startupföretag. Något som onekligen påminner om Maos Stora Språng från 1958 till 1961.

Michael Schuman skriver i New York Times: Venture Communism: How China Is Building a Start-Up Boom
Läs mer här!

En gång när statsminister Tage Erlander skulle tala till studenterna i Lund så tog han nattåget ner från Stockholms Central tillsammans med sin sekreterare. Dom kom fram innan universitetet hade öppnat så dom gick in på stationskafeet och satte sig ner åt frukost och väntade. Sen promenerade dom över till Universitet för att träffa rektorn. Inga poliser, ingen säpo och absolut inga livvakter.

Idag är det litet annorlunda, speciellt om man är USA:s president. När han flyger så har han sitt flygplan, Air Force One plus ett eller två stora transportplan av typ C-17 som fraktar över hans hans helikopter Marine One, hans bepansrade limousiner plus ett antal Secret Service-fordon. Hans flygplan eskorteras också av mellan ett och fyra militärplan plus, om det gäller en viktig resa, ett specialplan för pressen.

Och hela resan är klassad som en militäroperation och hans flygväg och tiden för flygningen är klassade som en militär hemlighet. Liksom hur många secret service agenter som följer med. Och all flygtrafik i närheten av hans besök stängs av. Jag har faktiskt suttit på Chicago-flygplatsen när piloten meddelade att vi fick vänta i jag tror det var tjugo minuter för att Vice presidentens plan skulle lyfta.

Tom Phillips skriver om trubblet i Hangzhou i Guardian: Barack Obama ‘deliberately snubbed’ by Chinese in chaotic arrival at G20. The US president was denied the usual red carpet welcome and forced to ‘go out of the ass’ of Air Force One, observers say
Läs fortsättningen här!

Paraplyrevolutionen för två år sen.

Kinas akilleshäl är dess diktatur som får allt svårare att hålla befolkningen i schack. Det betyder inte att en regelrätt revolution är på uppsegling. bara att det börjar knaka i fogarna på det allt mer sklerotiska etablissemanget, något som speciellt ses bland Hong Kongs ungdom.

Lian Yi-Zheng skriver i New York Times: The Umbrella Movement Fights Back

Läs fortsättningen här!

via Instagram http://ift.tt/29y5mf5

Tribunal rules in favor of Philippines in its complaint against China over territorial claims in #SouthChinaSea https://t.co/sUPgK7qw8V

— CNN (@CNN) July 12, 2016

Alla som har någon som helst erfarenhet av den kinesiska kulturen vet att man aldrig under några som helst omständigheter på minsta lilla sätt för bete sig så att en kinesisk person i chefsställning förlorar ansiktet.

Läs fortsättningen här!

Trots att det är ett så gammalt och stort kulturland så finns det förvånansvärt få böcker som inte är föråldrade och som man kan rekommendera till någon som vill koppla av med några klassiska kinesiska böcker i hängmattan nu på sommaren. Men visst finns det att läsa.

1) Daodejing

Trots att Kina har en lång filosofisk tradition så är de flesta av de klassiska texterna som t.ex. Konfucius idag tyvärr föråldrade.

En av de främsta filosofiska texterna från före vår era som fortfarande är läsvärd och dessutom mycket kort är DaoDeJing av den okände Lao Zi i D.C. Laus översättning från 1963 som faktiskt finns på webben. DaoDejing härstammar antagligen från 300 före vår era och består av ett antal mystiska aforismer som är intressanta och stimulerande att läsa även för dagens människor.
Läs fortsättningen här!

via Instagram http://ift.tt/1V4v62t

Dottern på bergsvandring med kollegor i Hualien i östra Taiwan.

För den som minns de USA-fientliga Vietnamdemonstrationerna i Sverige i slutet av 60 och början av 70-talet så är president Obamas besök i Vietnam ett tecken på hur snabbt och oberäkneligt världen förändras.

Idag är kommunismen död och gamla fiender är plötsligt såta vänner. Och Vietnam, för den som inte känner till det, har en mycket stark ställning här i Silicon Valley med en utomordentligt stor immigrantbefolkning. Så stor att Vietnamesiska är ett av de officiella språken här i dalen.

Och inte bara det, den Vietnamesiska IT-industrin spelar en allt större roll i takt med att utlokaliseringsföretag i Kina och Ukraina i sin tur utlokaliserar till Vietnam.

Gardiner Harris skriver i New York Times: Vietnam Arms Embargo to Be Fully Lifted, Obama Says in Hanoi

Läs fortsättningen här!

26013125783_1ce0e66801-1806647

Dagens Islamiska Stat är inte den första totalitära grupp som har förintat allt och alla som har stridit mot deras egen ideologi. I Kina inträffade katastrofen år 213 och 210 f.v.t. när böcker brändes och forskare dödades. Den totalitära ideologi som formulerades av Qin Shi Huang kom att leva vidare och överlever än idag i Kina.

Men vissa böcker överlevde trots allt på bambupinnar, vilket är vad man skrev på innan man började använda papper, och dessa texter har nu studerats och publicerats. Något som har lett till en ny syn på det tidiga Kina.

Och som presenteras i Sarah Allens viktiga bok Buried Ideas. Legends of Abdication and Ideal Government in Early Chinese Bamboo-Slip Manuscripts

Ian Johnson recenserar Sarah Allens bok i New York Review of Books: A Revolutionary Discovery in China

Läs fortsättningen här!