Kalifornien | Det Progressiva USA – Part 10

Annika Östberg på väg till Sverige står det i den svenska pressen men jag måste erkänna att jag har litet svårt att tro att Arnold Schwarzenegger och fängelsemyndigheterna har vågat köra över de mycket mäktiga brottsoffren som hittills har stoppat alla försök att överföra Annika Östberg till ett svenskt fängelse.
Bakgrunden måste vara den akuta kris […]

Klicka på bilden Det var längesen som man visste varifrån maten kommer, men en ny rörelse här i USA vill ändra på det, givetvis genom att använda webben. Man vill göra det enkelt att kolla precis varifrån matpaketen i snabbköpet kommer så att man sedan kan kontakta producenten direkt. Sociala nätverk kring snabbköpet och maten alltså.

Brad Stone […]

Tältstad i Sacramento här i Kalifornien. Välkommen till Barack Obamas USA, ett land där omkring en kvarts miljon, kanske betydligt fler, nyblivna fattiga tvingas bo i tältstäder av egen konstruktion eftersom världens rikaste samhälle inte bryr sig om att skapa ett socialt skyddsnät för sina medborgare.

Sänkt skatterna, om du förlorar jobbet och inte kan klara dig […]

San Franciscos borgmästare Gavin Newsom

Gavin Newsom med fru, Hollywoodstjärnan Jennifer Siebel , Tack vare Kaliforniens progressiva lagstiftning kan varken guvernören eller San Franciscos borgmästare sitta längre än två mandatperioder. Så San Franciscos karismatiske borgmästare har siktet inställt på guvernörsposten som blir ledig när Kaliforniens excentriske guvernör Arnold Schwarzeneggers mandatperiod löper ut nästa år.

Frågan är dock om president […]

Foto Det Progressiva USA. Utan Lasse Dahlquist vid piren i Monterey.1/3/2009.

Det är något speciellt med Stilla Havskusten. Att vandra hand i hand utefter stranden vid Half Moon Bay, La Jolla eller Santa Cruz är något man aldrig glömmer.

Santa Monica
Mistluren och dimman i Bodega Bay eller feskebåtarna i Monterey, surfarna, badarna på stranden vid Crissie Field […]

Tältläger i Kalifornien.

Miljoner hemlösa amerikaner driver nu runt landet på jakt efter arbete, mat och husrum. Utan något egentligt socialt skyddsnät är situationen obeskrivbar, som rapporterna härifrån Kalifornien visar. Eftersom vädret här i delstaten för det mesta är relativt varmt så bor allt fler hemlösa nu i tältläger efter gammal klassisk Depressionsmodell.

Katharine Q Seelye skriver i […]

Tryck på bilden. Mendocino är en av de mång små idylliska och utomordentligt natursköna oterna utefter Stilla Havskusten. Ett kaliforniskt Örnsköldsvik om man så vill, fast med valar utefter kusten på hösten och nu på våren.

Mendocino ligger 25 svenska mil norr om San Francisco och nästa lördag håller man sin årliga Mendocino Whale Festival ett sätt […]

Sourgrass
Trots allt regn de senaste veckorna har lokalregeringen redan utfärdat vattenransonering här i Kalifornien.

Sourgrass Men än blommar det och just nu fullkomligt sprakar det av smörblommor över hela Silicon Valley. De trovärdiga lokalinnevånare jag talat med säger att det egentligen kallas sourgrass av vilka smörblommor, buttercups, är en underavdelning.

Men det är underbart vackert och vad det […]

Just nu blommar Magnolian här i Silicon Valley. Det finns hela 120 olika Magnoliaarter iAsien, Nord- och Sydamerika. Magnoliorna utveckladses inna det fanns några bin. Det betyder att Magnolian pollineras av skalbaggar. Vi har själva ett mycket fint Magnoliaträd på tomten som dock snart har blommat färdigt.

Våren här är kort men mycket intensiv. Den verklige finsmakaren ger […]

Vindkraftverk i Altamont Pass strax öster om Silicon Valley.
Kalifornien är en av USA:s allra mest progressiva delstater. Det syns inte bara på toleransen och öppenheten, det märks också på energipolitiken som är en av de mest upplysta i USA och som faktiskt har gjort Kalifornien grönare än Danmark!

Solpaneler på Googles högkvarter i Mountain View
Det märks […]