Politik

Mikrobetalning och webben

www.bitpass.com är ett av de företag som försöker införa ett nytt system för hur vi köper och säljer på Internet.

Företag som Paypal har möjliggjort ekonomiska transaktioner över webben. Men dessa transaktioner är fortfarande i relativt stora belopp. Dvs i ett antal Euron eller Dollar. Men om man kunde ta betalt i mycket små belopp så skulle man, säger somliga, kunna öppna en helt ny ekonomi på webben.

Man skulle t.ex. kunna starta företag som säljer varor som kostar 5 öre styck. Skulle det löna sig? Ja om man kunde få många kunder så skulle det mycket väl kunna löna sig.

www.w3.org om mikrobetalning
Wired Magazine har enbra artikel om mikrobetalning

Problemet med mikrobetalningar är att de hittils har använts till att införa betaltjänster för vad som idag är gratistjänster.

Jag skulle t.ex. kunna ta ett öre betalt för varje gång ni accessar min blogg. Men skullle ni vilja göra det? Iden bakom mikrobetalkningar är just att avgiftsbelägga gratistjänster, och det är därför som många är totalt emot dem.

Det Nirvana som många vill se för sina sajter är en prenumerationsmodell. Om man kan få kunder att prenummerera så betalar dom en mindre summa pengr varje månad och pengarna bara rullar in. Det är så vi gör med telefonen och elen.

Men som alla som köper varor vet, varje köp försigås av ett ja/nej beslut. Om mikrobetalning skulla införas skulle vi ställas inför tusentals sådana ja-nej beslut, och det skulle göra de enklaste sysslor mycket omständliga.

Det verkar lyckligtvis inte troligt att mikrobetalningar kommer att vinna gehör på Internet.