Politik

Bokrescension: What If? Historiska Alternativ

What If är en intressant bok som kom ut 1999 på G.P. Putnam’s Sons förlag.

Boken borde användas som lärobok i historia på högstadiet. När jag läste historia så fick vi lära oss vad som hände i historien, på ett utomordentligt tråkigt sätt. Den här boken berättar vad som skulle kunna ha hänt. Boken är skriven av en grupp framstående krigshistoriker, bl.a. John Keegan, visar hur historiens gång är allt annat än förutbestämd. Ofta kan triviala och helt slumpmässiga tillfälligheter ha katastrofala effekter. Det första världskriget är kriget som inte borda ha brutit ut, och Robert Cowley analyserar de valmöjligheter som politikerna och militären stod inför, och varför de fattade de beslut som de gjorde.

Det är just den analysen som gör boken så intressant. Varför fattade man vissa beslut, och vad hade resultatet blivit om man fattat ett annan beslut.

Men samtidigt inser man hur rena tillfälligheter kan vittgående resultat.

Vad hade hänt om Themistokles inte hade vunnit slaget vid Salamis mot Perserna eller om Alexander Den Store hade stupat vid slaget vid Granicus? Alexander var ytterst nära att dö vid Granicus och Themistokles had like gärna kunnat förlora vid Salamis.

Hur hade Europa sett ut om Mongolerna inte plötsligt hade slagit till reträtt 1242? Hade de inte gjort det hade ingenting kunnat stoppa dom.

Hernan Cortes märkliga ockupationen av Aztekernas välde med enbart 900 man hade mycket lätt kunnat sluta på ett annat sätt. Trots att spanjorerna förde smittkoppor med sig, som dödade upp till 40% av lokalbefolkningen, så kom Cortes nära döden flera gånger.

Om Hitler hade dödats i Första Världkriget eller 1923 under putschen i München 1923, när polisen sköt rakt emot honom och hans följeslagare, och han undkom att dödas av en ren slump, så hade Andra Världskriget aldrig brutit ut.

Och hade Hitler följt amiral Raeders enträgna råd att inte angripa Sovjetunionen utan istället ockupera Egypten, Syrien och Irak, så hade han kanske vunnit det kriget.

Det hade varit bättre om boken inte bara hade fokuserat på krig utan också hade analyserat politiska och ekonomiska beslut på samma sätt.

Politiker ställs ständigt inför valmöjligheter och vi har sett hur demokraterna förlorat två val som de borde ha vunnit på grund av sin felaktiga valstrategi.

Det kanske viktigaste man får ut av boken är de val vi alla ställs inför idag. Hur vill vi att världen och Sverige skall utvecklas ? Skall Sverige följa i den republikanska tokhögerns fotspår och införa ett produktionssamhälle som har produktion som ett slutmål kosta vad det vill. Finns det något annat val?

När man läser en bok som den här så inser man också att det alltid finns valmöjligheter. Framtiden är inte förutbestämd.

Det är därför väldigt viktigt att inte se på världen endimensionellt utan att klart och tydligt lägga ut och diskutera alla de alternativ som finns.

Är produktionen viktigare än miljön? Vilka alterntiv finns för skola -vård- omsorg? Vilka alternativ finns inom ekonomisk politik, i Mellanöstern, i USAs inrikespolitik.

De flesta analyser jag ser verkar gå ut på att det bara finns ett alternativ. Men den här boken visar alltså att så aldrig är fallet. En mycket bra bok som har en mycket originell syn på historien.