Politik

Oljepriserna stiger

Economist har en artikel om det stigande oljepriset. Problemet i USA är att priset måste stiga till nästan det dubbla mot vad det är idag för att amerikanerna skall börja skära ner på förbrukningen. De amerikanska nyinvesteringarna i energiteknologier kommer inte att ge avkastning på många år, så det enda som gäller nu är att amerikanerna börjar köra mindre. Men det är anatema för folket här, ett inskränkande av deras frihet, och det kommer som sagt inte att hända förrän priset stiger avsevärt mycket mer.

Man ser idag massvis med gigantiska SUVn och andra jättebilar som folk helt enkelt anser att det är deras rättighet att ha. Jag ser mycket liten förståelse här för att USA faktiskt faktiskt måste anpassa sig till resten av världen. Just det faktum att USA är så isolerat från resten av världen gör också att man han en mycket mindre förståelse för omvärlden och att USA faktiskt inte alltid kommer först.

Men det stigande oljepriset försvagar också Bushs ställning. Speciellt med den Irakiska oljan nu i USAs händer så verkar folk inte fatta varför man inte bara kan tuta och köra. Jag ser inga försök till samåkning, ännu. Men vi får se, oljepriset kommer att stiga mycket än. Men de politiska återverkningarna i USA är redan kännbara.

Vi får dock inte underskatta USAs möjligheter att snabbt utveckla nya energikällor om de bara ger bra ekonomisk avkastning.