Politik

Oljesituationen i USA

Uppsala Nya Tidning har en förstklassig artikel om oljesituationen i USA .


EIA sade på torsdagen att man räknar med att efterfrågan på bensin i USA ökar med 1,8 procent i sommar jämfört med förra sommaren. Den väntade efterfrågeökningen ligger därmed över genomsnittet från de gångna fem åren.
Någon inhemsk kapacitetsökning för bensinraffinering i USA är inte aktuell inför sommaren, vilket innebär att en ökad efterfrågan måste mötas med ökad import av färdig bensin.
Den ökade efterfrågan beräknas enligt EIA leda till att bensinbolagen höjer priserna i bilens förlovade land, USA, till rekordhöga 2:35 dollar per gallon (4:40 kronor per liter) i sommar.

Artikeln har dock ett mindre fel. Priset på bensin är inte enhetligt över hela USA. Speciellt de kaliforniska bensinpriserna logger ett bra stycke över medelpriset här i landet och priset fluktuerar även rätt kraftigt i Silicon Valley-området. Högst är priserna ute vid kusten i Santa Cruz och Half Moon Bay.

I morse när jag tankade betalade jag t.ex. 2.50 dollar per gallon på en av Arcos bensinmackar i Cupertino , vilket är det absolut billigaste priset som jag kan hitta här idag. Jag tror att 3 dollar per gallon i sommar är ett mer realistiskt pris för Kalifornien.