Politik

Luftföroreningar och ekonomisk tillväxt

Kan man förena miljöskydd och ekonomisk tillväxt? I USA har detta alltid varit ett problem, och som
Michael Janofsky beskriver i New York Times så försöker republikanerna nu ytterligare dra in på miljöskyddet. Det går egentligen mycket bra att förena de två, det är mer en fråga om att republikanerna och den kristna högern helt enkelt inte förstår vikten av miljön:


WASHINGTON, April 15 – Deep in the energy bill that was approved by a House committee this week, under a section titled “Miscellaneous,” is a brief provision that could have major consequences for communities struggling to clean up their dirty air.

If it becomes law, it would make one of the most significant changes to the Clean Air Act in 15 years, allowing communities whose air pollution comes from hundreds of miles away to delay meeting national air quality standards until their offending neighbors clean up their own air.

The provision could especially affect states like New York, which has some of the nation’s dirtiest air, and other Northeastern states that have always had difficulty meeting federal standards for ozone, a leading cause of smog, because much of any state’s pollution originates in states to the south and west.

Under the new provision, the “downwind” states would not be required to meet clean air standards until the “upwind” states that were contributing to the problem had done so. Currently, states can get more time but only if they agree to added cleanup measures.

Proponents of the measure in Congress, as well as a spectrum of industry groups, say that the change would give state and local governments the flexibility and discretion they urgently need to deal with air pollution from distant sources. Otherwise, they would have to impose much stricter limits on pollution from local sources, including power plants, factories and automobiles.

mmunismen är slående. Precis som kommunisterna så har den kristna högern en endimensionell syn på världen. Gud, eller Marx, styr och om bibeln eller Das Kapital inte innhåller något om miljön så är det bara att köra på med miljöförstöringar. Men det är värre än så. Många av dagens amerikanska kristna tror att Gud snart kommer att upprätta ett himmelrike på jorden. Så varför bry sig om luftförereningar, Gud kommer ju i alla fall att fixa dex helt gratis om några år.