Politik

Bagdad is back

Är det nån som minns Irak? En viss supermakt invarderade landet, störtade Saddam Hussein, torterade en massa människor, och sedan blev det fria val och allt blev frid och fröjd. Nåja nästan. Bagdad is back och situationen håller långsamt på att förvärras. Orsakerna är flera. Men en av dem är att USA har försökt överlämna så mycket av makten till lokala politiker som man vågar. Och dessa har inte visat sig hålla måttet eller ens kunna dra jämt.

Så USA håller nu på att ta tillbaks en del av makten i ett försök att få landet på fötter. De stora korrumptionsskandalerna inom de amerikanska privatfirmorna har inte hjälpt, och situationen är långt ifrån stabil. Den amerikanska försvarsmaktens vittvätt av de höga officerare som var ansvariga för tortyrskandalen har heller inte hjälpt. Från att för några veckor sedan ha hört att guerillan förlorar i styrka så hör man nu mer och mer de omvända. Det här är inte bra för den amerikanska ekonomi som nu kommer att ytterligare belastas med än större ockupationskostnader. Det är heller inte bra för EU och för världen i övrigt.

Bush-regeringens oförmåga att pusha på de irakiska politiska faktionerna är typisk för hela Irakkriget. En brist på planering som man trodde att Pentagon behärskade vid det här laget.

Men Pentagon har blivit överkört igen och igen av de neokonservativa och dumt nog har man funnit sig i det utan att protestera.
Richard Oppel och Joel Brinkley har mer i New York Times:


April 24 – Worried about a political deadlock in Iraq and a spike in mayhem from an emboldened insurgency, the Bush administration has pressed Iraqi leaders in recent days to end their stalemate over forming a new government, with Secretary of State Condoleezza Rice and Vice President Dick Cheney personally exhorting top Kurdish and Shiite politicians to come together.

The White House pressure, reported by Iraqi officials in Baghdad and an American official in Washington on Sunday, was a change in the administration’s hands-off approach to Iraqi politics. The change was disclosed as insurgents unleashed a devastating technique, with twin double bombings at a police academy in Tikrit and an ice cream parlor in a Shiite neighborhood of Baghdad that killed 21 and wounded scores more. In both attacks, a second bomb detonated within minutes after the first, killing and wounding policemen and bystanders who had rushed to care for victims of the initial blasts.


Två viktiga faktorer i Irakekvationen är Palestina och Iran. Bush-regeringen har visat sig ovillig att sätta press på Israel att stoppa sin kontinuerliga expropriation av nya palestinska områden. Eftersom dessa expropriationer delvis finansieras med amerikanska skattemedel så visar de inte USA i ett speciellt bra ljus i Irak. USAs offensiva planer i Iran gör också läget osäkert.

ert att den amerikanska armen har resurser nog att upprätthålla ockupationen på dagens nivå i fyra år till. Det jäser i den amerikanska armen som har tvingats gå i krig utan skyddsvästar och med dåligt bepansrade fordon som har lett till många helt onödiga dödsoffer. Ny börjar de överlevande
tala ut. Trots de allt vanligare bildekalerna om stöd för Irakkriget som man ser även här i Silicon Valley, mest fastklistrade på stora SUVn, så är det svårt att se hur USA kan fortsätta det här kriget i alltför många år till.

Läget kan snabbt bli mycket allvarligt.