Politik

Nabokov, fjärilar och det lilla huset vid havet.

Foto Det Progressiva USA. Det lilla huset under trädet vid avgrudens djup. 23/4/2005

Det här lilla huset vid Stilla Havskusten under det väldiga trädet har en stor gata på ena sidan och en brant klippa ner till Stilla Havet på den andra. Allt som finns mellan klippan och avgrunden är ett litet skranligt räcke. Men charmigt är det. Och på andra sidan huset alltså gatan och en ständig ström med bilar. Men utsikten mot havet är fantastisk och huset kostar säker över miljonen dollar. Ett annat hus alldeles bredvid går för 3.8 miljoner dollar. Men det är säkert tre gånger större.

Vad gör man inne i huset en varm lördag som denna? Alla gardiner är fördragna. Kanske man redan ligger ute i havet och surfar.

Vad som fick mig att ta bilden är den lilla ekan mellan staketet och klippbranten. Jag har svårt att tänka mig att man skulle vilja tillbringa en längre tid i ekan ute i havet. Men där ligger den.

Det finns säkert många böcker skrivna om strand- och kustkulturer. Jag tänker på Vladimir Nabokov i Krim år 1919 alldeles innan han för alltid gick i landsflykt. Är det någon som kan komma på vad som binder Nabokovs Krim samman med dagens Santa Cruz. Olika hav, olika kulturer, men dock en sak som de två tiderna och kulturerna har gemensamt.

Fjärilar! Nabokov var en professionell fjärilsforskare, lepidopterist, och det vimlar av fjärilar ute vid Stilla Havskusten.

Jag vet inte om Nabokov någonsin var här vid kusten. Han tillbringade en sommar här år 1940 – vid Stanford University – och han kan mycket väl ha besökt kusten. Han jagade också fjärilar under många år i USA.

Men vi såg inga fjärilar kring det här huset den här dagen bara ett mycket ovanligt hus vid klippbranten med en mycket enigmatisk eka.

One thought on “Nabokov, fjärilar och det lilla huset vid havet.

  1. Jinge

    Häftigt. Man får väl hoppas att kåken är fastskruvad i berget om jordbävningen slår till. Men en stor gata som närmaste granne?

    Fyy..

Comments are closed.