Politik

Polisaktion vid University of Santa Cruz

Digitalkameror, allt oftare digitala videokameror håller på att bli ett viktigt vapen i medborgarrättskampen här i USA. Vi har redan sett hur digitalkameror avslöjade den fruktansvärda tortyrskandalen i Irak, som annars aldrig hade blivit känd.

De fredliga studentprotester som har ägt rum vid University of Califfornia at Santa Cruz , en stad från vilken jag ofta bloggar, stoppades brutalt av polisen. Hade det hänt för några år sedan hade ingen trott på studenternas version. Men idag är alla studenter utrustade med kameror och studenterna kan snabbt få fram en objektiv syn på vad som händer vid poliskonfrontationer.

Så 60.000 studenter vid University of California har redan laddat ner de bilder som finns på sajten ovan.

Nej demonstrationen hade ingenting med Irakkriget att göra. Den var ett led i protesterna mot de föärändraringar som just nu planeras för det väldiga University of California, som består av ett stort antal universitet och är delstaten Kaliforniens motsvarighet till det svenska universitetsväsendet.

Men, som Alternet berättar medborgarrättsaktivister beväpnade med digitalkameror håller på att förändra medborgarrättskampen i många länder, och inte minst här i USA.

Ett större antal av de demonstranter som arresterades vid det republikanska partikonventet
har frikänts tack vare videoaktivisterna.

Jag har tidigare sagt satt jag tror att fotobloggar kommer att bli mycket viktigare än vanliga ‘ordbloggar’, och detta visar att det redan håller på att bli så.