Politik

Svenska och amerikanska politiska termer

Jag har fått ett par förfrågningar om termen Det Röda USA. Nej Det Röda USA har ingenting med kommunism att göra. När man publicerar kartor som visar hur folk röstar för de två amerikanska politiska partierna så använder man av tradition rött för att visa republikanska delstater och blått för de demokratiska. Så Det Röda USA betyder det republikanska USA.

Men termer är viktiga och mycket ofta missvisande. I Sverige är liberaler till höger. Men i USA är liberaler vänster. Svenska liberaler stöder, vad jag förstår, Bush medan amerikanska liberaler tar starkt avstånd från allt som Bush-regeringen står för.

Svenska moderater stöder också Bush-regeringen men Bush-regeringen, som är mycket religiös, har inte mycket till övers för de ogudaktiva moderaterna, som t.ex. ännu inte stöder republikanernas krig mot de homosexuella.

Den svenska kyrkan är visserligen religiös men har i alla fall inte mycket gemensamt med de allt oftare bokstavstrogna republikanerna.

Det svenska vänsterpartiet är mycket kritisk mot USA, men har i alla fall inte mycket gemensamt med den amerikanska progressiva rörelsen som visserligen också kritisk mot den sittande regeringens politik, men från en helt annan och mycket pro-amerikansk utgångspunkt.

De neokonservativa är egentligen amerikanska nationalister och det är svårt att tänka sig en svensk neokonservativ. De amerikanska nyliberalerna är en del av ett amerikansk motstånd mot Roosevelts New Deal och det moderna kollektiva samhället. Det är litet konstigt med de svenskar som bekänner sig till den nyliberala läran för de saknar de amerikanska rötter som ger den läran logik, om än en mycket konstig logik.

Min insikt, som blir starkare ju längre jag bor här, är att skillnaderna mellan Sverige och USA är massiva och det är mycket svårt för utomstående att få ett riktigt grepp om hur folk verkligen tänker vare sig här eller i Sverige.

3 thoughts on “Svenska och amerikanska politiska termer

 1. Petra L

  Hej Lennart!
  Tack för klargörandet. Som du skriver så är det svårt att förstå hur termerna används – när förhållandena är så skilda. Jag vill iallafall länka till ditt inlägg, mest för min egen skull.
  Vänligen, Petra i nätet

 2. yabosid

  Finns det verkligen något svenskt parti som identifierar sig med republikanerna. Förutom möjligtvis de mer extrema falangerna av Kristdemokraterna. Minns att Reinfeld sagt i en intervju på TV4 (kommer inte ihåg ifall det var på nyhterna eller nått inför valet program) var på demokraternas konvent, inte på republikanernas. Det borde ju ge en liten indikation i alla fall hur skevt det är att jämföra svensk politik med amerikansk politik då “mitten” i Sverige resp. USA är helt olika.

  De Neokonservativa brukar ju kalla sig “liberaler som fått på käften av verkligheten”, dvs. det går inte att dalta med “terrorister”, man måste sätta hårt mot hårt. I svensk politik så finns det således inga liknande rörelser eftersom sverige inte är i en position att influera global politik på samma sätt.

 3. Anders M.L.

  Att karaktärisera neocons (olycklig förkortning?) som “amerikanska nationalister” är väl att göra det lite lätt för sig. Visst är USA:s särskilda uppgift central i deras världsbild, men är inte mer klassiska isolationistiska konservativa (modell Bush-pre-11/9) också rätt nationalistiska till retorik och sätt?

Comments are closed.