Politik

Jordbävningssjön

Foto Det Progresiva USA. San Andreassjön i solskenet. Morgonen den 25/4/2005.

Så här ser San Andreasförkastningen ut tidigt på morgonen den 25-4-2005. Den vackra fjällsjön vi ser framför bergen mot väster – bakom vilken Stilla Havet f.ö. döljer sig, heter Crystal Springs Reservoir, och är en fortsättning på en mycket berömd liten sjö, nämligen San Andreassjön.

Det är San Andreassjön, som ligger alldeles utanför bilden till höger, efter vilken San Andreasförkastningen, en av världens mest kända jordbävningszoner, är uppkallad.

Men varifrån kommer vattnet ? Nej det kommer inte från bergen eller ens från Silicon Valley. Vattnet kommer långt bort från Hetch Hetchy reservoiren i Sierra Nevadabergen och och pumpas sedan hela vägen till den här sjön som vi ser på bilden, och sedan tar staden San Francisco allt sitt vatten från den här sjön, som alltså i själva verket är en konstgjort reservoir.

Modern ingenjörskonst men som alltså inte behöver förstöra naturen. Vilken den här bilden vittnar om.