Politik

Bloggaren som försökte rädda New Orleans

Brendan Loy

Tanken att en 23-årig student helt utan meterologisk utbildning skulle kunna förutspå hur farlig Katrina var flera dagar före USAs ledande experter låter som en fabel men det är faktiskt sant. Brendan Loy som har bloggen Irish Trojan var den förste att varna för Katrina två dagar innan orkanen uppmärksammades av lokalmyndigheterna i New Orleans.

Brendan Loy, som studerar juridik på det katolska Notre Dame universitetet använder sig av källor som National Hurricane Centers websajt och har under flera år byggt upp stor expertis på orkaner.

Det här är ett paradexempel på hur icke-experter kan skaffa sig expertis på områden som de inte har någon formell utbildning i. Förhoppningsvis kommer vi att få se liknande bloggare i Sverige också. New York Times har mer:

 

One thought on “Bloggaren som försökte rädda New Orleans

  1. Patrick

    Problemet är väl bara hur mycket trovärdighet man kan tillskriva någon som uttalar sig på sin blogg? Kan man basera myndigheters ageranden på en iakttagelse av en lekman?

    Artikeln tar upp just det:
    “It’s definitely true that I am more willing to pull the trigger,” he acknowledged, “because I don’t have to deal with the consequences if they had had an evacuation and the storm hadn’t hit. It’s easy for me to sit here and say, ‘Everyone leave.’ ”

    Katrina skulle ju vara en kategori-5-orkan och slå till rakt över centrala New Orleans. Nu försvagades den något precis innan “landning” och drog mer åt öster än förväntat – vilket pekar på att det är svårt att förutse exakt vad en storm kommer att innebära. Det handlar om marginaler på ett par timmar…

Comments are closed.