Politik

Lipstick Jihad del 2

Igår bloggade jag om Azadeh Moavenis bok Lipstick Jihad. om hur en ung amerikansk tjej med iranska föräldrar sökte sig tillbaks till sina föräldrars hemland och fick jobb som reporter för Time Magazine år 2000-2002.

Det finns en intressant parallell till Azadeh Moaveni i Maria Alva Roff som också växte upp här i området som dotter till isländska föräldrar och nu har flyttat tillbaks till Island där hon har den charmerande bloggen Iceland Eyes .

Lipstick Jihad

Men orsaken till att jag tar upp den Azadeh Moavenis bok igen är för att ge ett kort smakprov på hennes prosa.

Jag tyckte själv att hennes beskrivning av hennes barn och ungdom i Palo Alto här i Kalifornien var starkare än hennes beskrivning från hennes två år i Irak. Kanske för att det låg ett tragiskt vemod och starka personliga konflikter över den perioden som saknas i Irandelen av hennes bok.

Men Iran-delen är också välskriven, även om den kanske inte riktigt har samma omedelbara patos och fokus. Men när Azadeh Moaveni blir arresterad av den iranska moralpolisen, på sidan 138, så kommer boken plötsligt verkligen till liv: (Översättningen är min egen)