Politik

Det stundande IrankrigetB2 Stealth Bomber


Låt mig börja med litet mild kritik mot SvD:s Bitte Hammargren
. I en annars bra artikel om den växande Irankrisen gör hon som de flesta reportrar i svenska tidningar; hon hänvisar till en artikel i en amerikansk tidning utan att ge närmare detaljer: “Två iranskfödda forskare konstaterar i en debattartikel i New York Times att presidenten kanske skulle välkomna sådana bombningar”. Men den här artikeln ligger på webben och det finns ingen anledning att inte hänvisa direkt till författarna – Dariush Zahedi and Omid Memarian och deras artikel: A Firebrand in a House of Cards.

Dariush Zahedi undervisar i political science på Berkeleyuniversitetet utanför San Francisco här i Kaliforninen och Omid Memarian är journalist och bloggare. Han har även sin egen websajt på farsi och engelska . Igen en länk i Bitte Hammargrens artikel hade varit på plats.


Åsikterna verkar gå isär
om vad som kommer att hända i Mellersta Östern under de närmaste månaderna. En skola säger att USA och EU kommer att driva igenom ekonomiska sanktioner mot Iran – och nöja sig med det. En annan skola säger att USA och Israel kommer att angripa Iran under våren.


Jag sällar mig till den senare skolan
eftersom jag tycker mig förstå hur beslutsfattarna i Washington tänker. Jag tror att ett omfattande luftangrepp på Iran förr eller senare är ofrånkomligt. USA och Israel kommer aldrig att tillåta att någon stat i Mellersta Östern kan hota Israels ställning som områdets enda regionala supermakt. Militant kristen tro spelar en avgörande roll för många inom Bush-regeringen, inklusive George Bush och utrikesminister Condi Rice. För dom är just staten Israel ankaret i deras personliga tro. Och dagens republikanska parti skulle inte överleva utan Den Kristna Högern för vilket staten Israel också är fundamentet i deras livssyn.

 

One thought on “Det stundande Irankriget

  1. Bosse

    Jodå det är mycket möjligt att USA kommer att bomba Iran inom en snar framtid. Frågan är om de inte när som helst kan börja bomba nästan vem som helst bara det passar in i deras egen illusion om “det rättfärdiga kriget mot terrorismen”.

    Igår fredag bombades en by i Pakistan och tolv bybor dödades. De blev s.k. bondeoffer som offrades för en “högre sak”:-(. Den som de egentligen ville döda (Al Qaidas förmodade andreman Ayman al-Zawahiri) befann sig tydligen inte ens där.

Comments are closed.