Politik

USA-attack mot Iran?

SvD har snappat upp en artikel från den britiska Sunday Telegraph om avancerade amerikanska planer för ett bombkrig mot Iran. Hur realistiskt är ett sådant bombkrig?


Först av allt bör vi tänka litet.
Riktigt hemliga Pentagonplaner läcker inte ut så här, speciellt inte under Bushregeringen som är den kanske mest säkerhetsfokuserade regering som USA någonsin haft. På den senaste tiden har det förekommit många rykten, bl.a. om att CIA-chefen Porter Goss skulle ha bett Turkiet om hjälp vid ett angrepp mot Iran. Men alla de här ryktena är just rykten.


Sunday Telegraph-ryktet kan mycket väl ha kommit
direkt från den amerikanska regeringen som till varje pris vill undvika ett angrepp på Iran, av lättförståliga skäl.


Eftersom de iranska civila förlusterna
skulle bli mycket omfattande och eftersom kriget skulle ta flera veckor så skulle det markera slutet för USA som världsmakt. Med situationen i Afghanistan alltmer prekär och USA på väg att retirera från Irak så tror jag att Iran med rätta ser USA som en papperstiger i det här fallet. Dvs Bush-regeringen kan lätt förstöra Irans atominstallationer men endast genom att begå politiskt och ekonomiskt självmord.