Politik

Havet frustar

Foto Det Progressiva USA. Havet frustar i Santa Cruz. 12/2/2006.


‘Havet frustar’, så beskrev Tomas Tranströmer
havet i en av sina dikter, jag vet inte var. Men Tranströmer hade fel, för havet frustar inte, det dånar, och det är inte heller det den rätta metaforen. Jag vet inte hur det lät när Tsunamin kom dundrande in mot stranden i Phuket i Thailand, men det måste helt enkelt ha varit obeskrivligt.


Alla bilder från Stilla Havskusten
är missvisande just av den anledningen. Det förmedlar inte det oerhörda, öronbedövande och ständiga dånet.

 

3 thoughts on “Havet frustar

  1. Lennart

    Hans: Bra kommentar, tack! Jag växte upp i Uppsala och tillbringade somrarna i Hälsingland. Båda landskapen ligger ju vid kusten, men vi var aldrig där. Mina föräldrar var blinda för havet. Det var först när jag kom hit som jag fick havet eller kanske det är bättre att säga havsstranden i blodet.

    Havet och bergen, de definierar båda Kalifornien.

  2. Hans

    För drygt fem år sedan stod jag på en strand av små runda svarta stenar i norra änden av Shelter Cove (en bit norr om där väg 1 lämnar kusten) och försökte fånga vågorna som vräkte in. Ett otroligt vackert ställe. Sedna fortsatte vi till stranden vid södra änden av samhället. Där satt en alkis på en bänk och kollade vågorna. Det hade varit hans sysselsättning i några år förstod vi. Han beskrev för oss alla varianter på vågor, och påpekade när en extra stor våg var på väg in, det kunde han se medan den fortfarande var långt ute.
    Vatten som rör sig är fascinerande – det finns nog något själs-skäl till att man gör just fontäner.

Comments are closed.