Politik

Var är Israels Mandela?


Även om jag har två TV-appararer
så är de inte uppkopplade till nätet och den sista gången jag såg på amerikansk TV var när Deng Xiaoping mördade de kinesiska studenterna på den Himmelska Fridens Torg.


Däremot tittar jag ofta på film på DVD
och jag har just sett en fint litet program i serien Great Railway Journeys. Programmet är en resa som Rian Malan gjorde genom Sydafrika 1993 just när Apartheid föll och Nelson Mandela kom till makten. 

6 thoughts on “Var är Israels Mandela?

 1. Guardian

  Gertkvist:
  Det är inte så meningsfullt att diskutera med någon som inte har något att säga

  Du har själv inte föreslagit något israeliskt namn, och jag förutsätter att du inte heller kan ge några exempel på några ”förhandlingsinriktade” palestinier som blivit mördade av de sina….

  Jag skulle rekommendera dig att läsa på lite mera, och sedan återkomma.

 2. Gertkvist

  Rörande Rabin:
  a) Jag trodde vi letade efter Mandela , inte FW de Klerk.
  b) Har det inte i decennier funnits tämligen pacifistiska / förhandlingsinriktade partier i knesset vars medlemmar inte massakrerats av israeliska armén? Jag skulle, utan att ha doktorerat i ämnet, säga att Rabin var ett undantag – mendan motsvarande på palestinskt håll är regeln.

 3. Guardian

  Tja…
  Gush Shalom grundaren Uri Avnery skulle kunna vara ett förslag…

  En annan skulle kunna vara, förre Labour ledaren Amram Mitzna

  En tredje kommande nuvarande ledaren Amir Peretz, med det får tiden utvisa…

  För övrigt så kan man ju konstatera att Ben-Eliezer:s tidigare insatser som fikonlöv åt Sharon, var knappast imponerande…

  Rörande Gertkvist spydiga kommentar:
  (”Det är först senaste decenniet det inte varit förenat med livsfara att som palestinier föreslå förhandlingar med Israel”)

  Så säger jag bara ett namn, Yitzhak Rabin.
  Då kan man fundera på var det är förenat med livsfara att föreslå förhandlingar….

 4. Lennart

  Alla: Frågan ligger kvar på bordet, obesvarad. Vem är Israels Mandela? Vad jag är efter är kanske inte så mycket ett speciellt namn som en attitydsförändring.

  Rian Malans video är en ögonöppnare för den visar hur de vita i Sydafrika slutligen insåg att de inte kunde bevara en vit apartheidregime utan måste inkludera människor som hade ett litet annorlunda hudpigment.

  När kommer någon Israelisk ledare att uppträda som Mandela och säga “vi måste leva tillsammans, oberoende av religion och språk?” Är det Binyamin Ben-Eliezer?

  Eller kommer man att försöka tvinga bort hela det palestinska folket genom massvält?

 5. Aimo

  Hm, det är nog troligare att israelerna har lönnmördat några av dem som skulle kunnat bidra till en fredlig lösning. Men grundproblemet är dock att Israel inte velat ha en rättvis lösning.

 6. Gertkvist

  Israels Mandela blev _troligen_ mördad i någon av de interna maktkamper palestinierna ägnade sig åt innan Yassir Arafats Fatath-falang tog makten inom PLO, eller möjligen senare såsom judisk samarbetsman. Det är först senaste decenniet det inte varit förenat med livsfara att som palestinier föreslå förhandlingar med Israel, erkännande av Israels existens och kompromisser vad gäller de palestinska kraven.

  Eller också gjorde han som Einstein, von Hayek och många andra tyskar under 1930-talet – begav sig till ett ställe med mycket mindre revanchism, blodsmystik och förberedelse inför Götterdämmung.

  Mandela hade fördelen att sitta i fängelse under hela den väpnade delen av ANCs kamp. Därmed vandrade han inte ner i den våldsspiral andra hamnat i, och behövde inte idka de interna maktkamper dagens palestinska “ledare” ägnat de senaste decennierna åt.

  Beklagar, liknelsen är attraktiv, men i grunden felaktig. Liksom frågan “Var är Palestinas Ardenauer”.

Comments are closed.