Politik

The Great War for Civilization


Robert Fisk har skrivit ett färgsprakande och utomordentligt spännande
mästerverk om Mellersta Östern som är så levande och spännande att den helt enkelt måste läsas. Så sluta läsa det här inlägget nu, omedelbart, och ta ert kreditkort och spring till närmaste bokhandel och köp boken.


Robert Fisk är en legendarisk reporter
som bor i Libanon och rapporterar från Mellanöstern för Independent. Den här boken som är på över 1100 sidor och tung som en tegelsten kom ut förra året på Alfred A Knops förlag. Förutom Krig och Fred och Robert Fitzgeralds översättning av Iliaden tror jag aldrig att jag har sträckläst en bok så som jag har den här.


Klicka på bilden


Fisk gör Mellersta Östern och dess grymma nutidshistoria
levande på ett sätt som ingen annan. Vi sitter med honom i en liten Toyota som långsamt kör uppför en allt sämre bergsväg med ett avgrundsdjup bara några decimeter till höger mitt i natten i Afghanistan på väg för att träffa Usama bin Laden. Vi ser de små lyktorna från bin Ladens vakter som blinkar i mörkret och vi blir kroppsvisiterade vid allt högre belägna vaktposteringar i nattkylan. Vi befinner oss den obeskrivliga hettan på ett brittisk fregatt i persiska viken. Vi får träffa Colin Powell som ljuger världen i ansiktet i FN, Saddam Hussein och ett helt galleri av färggranna personer från världens alla hörn.


Men fokus är alltid på de vanliga människor
som får lida och som dör i hundratusental i krig och misär i den här gudsförgätna världsdelen. Det är lätt att se det här som en grym strid om olja och makt, men jag tror att det är ett missförstå hela efterkrigstiden. Krigen handlar för det mesta inte om någonting alls. Vad handlade Första Vördskriget trots allt om? Hämd på några serbiska terrorister?

 

4 thoughts on “The Great War for Civilization

 1. Lennart

  Gunilla: Kul! Det är en fantastisk bok, och om du skulle råka vara kort och plötsligt skulle behöva leta efter någonting långt uppe i en bokhylla eller i ett skafferi så lägger du bara boken på golvet och stiger upp på den. 🙂

 2. Gunilla

  Här kommer en fin bloggberättelse!

  Jag hade ingen aning om att denna bok kommit ut, men hamnade idag, på långfredagens eftermiddag, av en ren slump på ett symposium med Robert Fisk som en av flera namnkunniga deltagare. (De andra? Jo, Seymour Hersh, John Pilger och – den for mig dittills – okända Charles Glass. http://www.heymancenter.org/events.php?id=29)

  Eftersom det fanns wi-fi i salen kunde jag googla på Robert Fisks namn, och råkade hitta just denna recension. Det visade sig dessutom att boken fanns till salu efteråt – och efter att ha läst Lennarts passionerade rekommendation kunde jag ju inte låta bli att köpa den.

  Så nu har jag ett eget exemplar av tegelstenen, dessutom med Robert Fisks dedikation. Tack!

  /Gunilla K

Comments are closed.