Politik

Bloggskolan: Vi installerar en Bloggläsare


Den som börjar läsa bloggar får inte alltid reda på
att det bästa sättet att läsa bloggar är att använda en s.k. bloggläsare. Det är ett program som med jämna mellanrum kollar om de bloggar man vill hålla reda på har uppdaterats och sedan hämtar hem hela eller en del av innehållet. På det sätter behöver en erfaren bloggläsare aldrig gå direkt till bloggsajten och kolla om den har blivit uppdaterad.


Det här är något som alla erfarna bloggläsare
känner till men det är inte alltid säkert att alla som hittar en blogg på webben, kanske via Google, vet hur dom skall läsa bloggar.

 

4 thoughts on “Bloggskolan: Vi installerar en Bloggläsare

 1. C. L. K. Aqurette

  Tips för Mac-ägare

  För dig som använder Mac kan det vara bra att känna till att Safari 2.0 (och senare versioner) har en inbyggd RSS-läsare som fungerar utmärkt. Om den webbsida du besöker har ett RSS-flöde syns en blå symbol med bokstäverna RSS till höger i samma fält som du skrivit in webbadressen i. Du behöver alltså inte leta efter en XML-sybol eller någon RSS-länk på bloggen. Klicka bara på denna blåa knapp och du kommer till RSS-filen direkt. Vill du läsa av bloggens RSS-flöde regelbundet så klickar ni på knappen märkt med en plus-symbol och sparar RSS-flödet som ett bokmärke.

  Genom att gå in i Safaris inställningar kan du välja hur ofta du vill att Safari läser av dina favoritbloggar, samt hur länge du vill spara varje bloggpost. Själv läser min Safari av alla mina favoritbloggar en gång varje halvtimme (det är så jag håller koll på Lennart och Kerstin). Jag sparar varje inlägg i 24 timmar. Om man som jag läser ungefär 50 bloggar varje dag så är detta lagom. Sparar man artiklar mer än ett dygn blir det en oöverskådlig mängd text att skumma varje dag. Ett tips är då att ställa in så att du bara läser rubrikerna istället för hela artiklarna. Du riskerar att missa en del bra artiklar med dåliga rubriker, men det är något du får väga mot risken att bli trött av den stora mängden text som kommer ur ett även ganska begränsat antal bloggar varje dag.

  För att göra det ännu enklare rekommenderas att lägga alla sparade RSS-flöden i en egen mapp under bokmärkesraden. När någon blogg uppdaterats kommer en siffra inom parantes att synas precis ovanför Safaris webbläsarfönster. Du slipper alltså gå igenom dina bokmärken. Siffran som syns motsvarar antalet olästa RSS-artiklar. Klicka på siffran och samtliga olästa artiklar kommer att listas i ett eget fönster. Så läser du samtliga bloggar direkt med bara ett klick.

  Ingen Mac-ägare behöver bry sig om varken Bloglines eller nedladdningsbara specialprogram. De flesta av de extraprogram som finns för Mac är likvärdiga eller sämre än Safaris eget.

  PS! Mitt RSS-flöde hittar ni här. Läs och spara så att ni slipper missa mina eminenta bloggnotiser.
  🙂

 2. C. L. K. Aqurette

  Tips för Mac-ägare

  För dig som använder Mac kan det vara bra att känna till att Safari 2.0 (och senare versioner) har en inbyggd RSS-läsare som fungerar utmärkt. Om den webbsida du besöker har ett RSS-flöde syns en blå symbol med bokstäverna RSS till höger i samma fält som du skrivit in webbadressen i. Du behöver alltså inte leta efter en XML-sybol eller någon RSS-länk på bloggen. Klicka bara på denna blåa knapp och du kommer till RSS-filen direkt. Vill du läsa av bloggens RSS-flöde regelbundet så klickar ni på knappen märkt med en plus-symbol och sparar RSS-flödet som ett bokmärke.

  Genom att gå in i Safaris inställningar kan du välja hur ofta du vill att Safari läser av dina favoritbloggar, samt hur länge du vill spara varje bloggpost. Själv läser min Safari av alla mina favoritbloggar en gång varje halvtimme (det är så jag håller koll på Lennart och Kerstin). Jag sparar varje inlägg i 24 timmar. Om man som jag läser ungefär 50 bloggar varje dag så är detta lagom. Sparar man artiklar mer än ett dygn blir det en oöverskådlig mängd text att skumma varje dag. Ett tips är då att ställa in så att du bara läser rubrikerna istället för hela artiklarna. Du riskerar att missa en del bra artiklar med dåliga rubriker, men det är något du får väga mot risken att bli trött av den stora mängden text som kommer ur ett även ganska begränsat antal bloggar varje dag.

  För att göra det ännu enklare rekommenderas att lägga alla sparade RSS-flöden i en egen mapp under bokmärkesraden. När någon blogg uppdaterats kommer en siffra inom parantes att synas precis ovanför Safaris webbläsarfönster. Du slipper alltså gå igenom dina bokmärken. Siffran som syns motsvarar antalet olästa RSS-artiklar. Klicka på siffran och samtliga olästa artiklar kommer att listas i ett eget fönster. Så läser du samtliga bloggar direkt med bara ett klick.

  Ingen Mac-ägare behöver bry sig om varken Bloglines eller nedladdningsbara specialprogram. De flesta av de extraprogram som finns för Mac är likvärdiga eller sämre än Safaris eget.

  PS! Mitt RSS-flöde hittar ni här. Läs och spara så att ni slipper missa mina eminenta bloggnotiser.
  🙂

 3. Lennart

  Göran: Tack för bra kommentar. Jag har uppdaterat bloggskolesidan.

  Frågan om vad som är bäst, att använda en web-baserad eller dator-baserad läsare är bra. Eftersom jag har en bärbar dator som jag alltid har med mig vart jag än går så har jag vant mig vid webläsare som Feedreader och Snarfer som sitter på min egen dator. Eftersom listan är i OPML är det ju enkelt att flytta över den till en annan dator.

  Sedan var idén bakom bloggskolan att den skall vända sig till de människor som inte är så bra på datorer och som idag inte läser bloggar. Så de har nog bara en dator. Men bra påpekat.

  Jag skall försöka åstadkomma ett nytt inlägg om en vecka eller så.

 4. Goeran

  Bra början! Men att bloggläsaren kräver Windows borde du skriva.

  Är det någon stor vits med att installera och använda en särskild bloggläsare jämfört med att till exempel använda Bloglines? Vilka fördelar uppnår man? Om man använder flera datorer har väl Bloglines uppenbara fördelar?

Comments are closed.